czwartek, 4 lutego 2016

SOS CHRZANOWO - MUSZTARDOWY

Sos chrzanowo - musztardowy podawany z jajem na twardo jest wspomnieniem czasów szkolnych obiadów podawanych przez panie w fartuchach w kwiatki i siateczkowych czepkach na głowach. Ach to były piękne czasy!:)
Ponieważ ja z ogromnym sentymentem wracam myślami do tamtych beztroskich lat postanowiłam spróbować odtworzyć smak tego, jak się okazuje, niezwykle prostego, szybkiego i taniego dania.
Uważam, że udało mi się :)
Sos ten jednak nie ogranicza się jedynie jako dodatek do jajka. Z powodzeniem można go podawać z ziemniakami, rybą, mięsem czy kopytkami...Ja dziś postanowiłam ten szybki sos podać z tłuczonymi ziemniaczkami i zieloną fasolką.
Twórzcie więc własne kompozycje smakowe, a ja życzę wam smacznego.


Składniki:

  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy kucharek
  • listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka chrzanu tartego
  • łyżka musztardy 
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka mąki pszennej rozrobionej w odrobinie zimnej wody
  • siekany koperek ( ja mam mrożony)
  • jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:

Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy przyprawy oraz chrzan, musztardę i śmietanę. Gdy się zagotuje zaprawiamy mąką rozrobioną w wodzie. Dodajemy pokrojony koperek oraz jajka ugotowane na twardo. Chwilę gotujemy. 
Wyjmujemy jajka, kroimy je na pół i polewamy sosem.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz