Ponieważ ja z ogromnym sentymentem wracam myślami do tamtych beztroskich lat postanowiłam spróbować odtworzyć smak tego, jak się okazuje, niezwykle prostego, szybkiego i taniego dania.
Uważam, że udało mi się :)
Sos ten jednak nie ogranicza się jedynie jako dodatek do jajka. Z powodzeniem można go podawać z ziemniakami, rybą, mięsem czy kopytkami...Ja dziś postanowiłam ten szybki sos podać z tłuczonymi ziemniaczkami i zieloną fasolką.
Twórzcie więc własne kompozycje smakowe, a ja życzę wam smacznego.
- 2 szkl. bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy kucharek
- listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka chrzanu tartego
- łyżka musztardy
- 2 łyżki śmietany
- łyżka mąki pszennej rozrobionej w odrobinie zimnej wody
- siekany koperek ( ja mam mrożony)
- jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy przyprawy oraz chrzan, musztardę i śmietanę. Gdy się zagotuje zaprawiamy mąką rozrobioną w wodzie. Dodajemy pokrojony koperek oraz jajka ugotowane na twardo. Chwilę gotujemy.
Wyjmujemy jajka, kroimy je na pół i polewamy sosem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz