Składniki:
- kilka strąków fasolki szparagowej ( zielonej lub żółtej)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku ( może być szczypta kucharka)
Przygotowanie:
Fasolkę umyć i usunąć ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i zagotować do miękkości ( około 15 min.) By się upewnić czy fasolka jest już miękka możemy jedną wyjąć widelcem i spróbować. Podobnie możemy sprawdzić czy smak naszej fasolki nam odpowiada - ewentualnie doprawiamy.
W międzyczasie rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy do niego bułkę tartą.
Fasolkę wyjmujemy na talerz i polewamy gorącą bułką.
Gotowe. Mamy proste, ale jakże smaczne i lekkie anie:)
Jeżeli fasolkę przygotowuję do obiadu np. jako dodatek do ziemniaczków z roladkami drobiowymi zwiększam ilość fasolki, mocniej doprawiam i zamiast polewać fasolkę masłem z bułką, dodaję do ugotowanego warzywa trochę masła i bułki i wszystko razem mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz