środa, 29 lipca 2015

OGÓRKI KISZONE

Skoro już siedzimy w tematyce ogórków, pozwolę sobie jeszcze
dodać przepis na ogórki kiszone, z którego wychodzi 6-7 litrowych słoików.


Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • kilka baldachimów kopru
  • 2 główki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • liście porzeczki i wiśni

Zalewa:
  • 3 litry wrzącej wody
  • 6 łyżki soli
(na 1 litr wody 2 łyżki soli)

Przygotowanie:

Słoiki i nakrętki myjemy oraz wyparzamy. Ogórki dokładnie myjemy. Do słoików kładziemy po dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu, dwa liście porzeczki i wiśni oraz koper. Następnie pionowo układamy ogórki. Wodę z solą gotujemy i zalewamy nią zawartość słoików, zakręcamy i odstawiamy na 3-5 dni w temp. pokojowej. Po tym czasie zaczyna się proces kiszenia i wówczas można je już przenieść do spiżarni bądź piwnicy.


Ogórki od 3 dnia po zalaniu zalewą do 7 dnia są tzw. małosolne. Jeśli ktoś lubi taki "wiejski" przysmak, może je z powodzeniem konsumować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz