dodać przepis na ogórki kiszone, z którego wychodzi 6-7 litrowych słoików.
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- kilka baldachimów kopru
- 2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- liście porzeczki i wiśni
Zalewa:
- 3 litry wrzącej wody
- 6 łyżki soli
(na 1 litr wody 2 łyżki soli)
Przygotowanie:
Słoiki i nakrętki myjemy oraz wyparzamy. Ogórki dokładnie myjemy. Do słoików kładziemy po dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu, dwa liście porzeczki i wiśni oraz koper. Następnie pionowo układamy ogórki. Wodę z solą gotujemy i zalewamy nią zawartość słoików, zakręcamy i odstawiamy na 3-5 dni w temp. pokojowej. Po tym czasie zaczyna się proces kiszenia i wówczas można je już przenieść do spiżarni bądź piwnicy.
Ogórki od 3 dnia po zalaniu zalewą do 7 dnia są tzw. małosolne. Jeśli ktoś lubi taki "wiejski" przysmak, może je z powodzeniem konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz