Składniki:
- 1/2 kg. mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 250 - 300 gr. twarogu
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- 2 jajka
- cukier puder do posypania.
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyrabiamy razem na stolnicy na jednolite ciasto.
- Ciasto musi być mięciutkie, puszyste i gładkie.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na ok. 1 cm grubości na posypanym mąką blacie.
- Szklanką wycinamy krążki w których kieliszkiem robimy dziurkę.
- Ja kółeczka które powstały po wycięciach ciasta kieliszkiem nie zagniatam ponownie tylko smażę je jako małe pączuszki.
- Tak przygotowane krążki i kułeczka smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor.
- Usmażone oponki wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju, po czym układamy na półmisku i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz