czwartek, 4 lutego 2016

OPONKI

Dziś tłusty czwartek - jedyny dzień w roku kiedy możemy bez wyrzutów sumienia opychać się słodkimi pączkami, oponkami czy faworkami. Ale żeby było co pochłaniać najpierw trzeba się w takie słodkości zaopatrzyć. Oczywiście w dzień taki jak dziś cukiernie i przeróżne spożywczaki są przepełnione tymi przysmakami. Ja jednak jak co roku sama postanowiłam takie upiec, a przepisem podzielić się z wami moi kochani, byście mogli wraz ze mną dzielić te miliony kalorii przyjemności:)


Składniki:
  • 1/2 kg. mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 250 - 300 gr. twarogu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania.
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki wyrabiamy razem na stolnicy na jednolite ciasto. 
  2. Ciasto musi być mięciutkie, puszyste i gładkie. 
  3. Następnie rozwałkowujemy ciasto na ok. 1 cm grubości na posypanym mąką blacie.
  4. Szklanką wycinamy krążki w których kieliszkiem robimy dziurkę.
  5. Ja kółeczka które powstały po wycięciach ciasta kieliszkiem nie zagniatam ponownie tylko smażę je jako małe pączuszki.
  6. Tak przygotowane krążki i kułeczka smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto- brązowy kolor.
  7. Usmażone oponki wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru oleju, po czym układamy na półmisku i oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz