piątek, 5 lutego 2016

LASAGNE

Od kiedy w dzieciństwie obejrzałam bajkę o rudym i leniwym kocie Garfildzie zachodziłam w głowę co to takiego ta lasagne.
Wielokrotnie zbierałam się w późniejszych latach by spróbować przyrządzić ten włoski specjał i wreszcie poznać jego smak. Wreszcie nadszedł ten dzień, w którym dzięki dobrodziejstwu internetu wyszperałam przepis, nieco go zmieniłam i powstała całkiem niezła moim zdaniem, lasagne.Naprawdę warto spędzić te kilka chwil w kuchni by potem móc cieszyć się jej smakiem. Dodam tylko, że to danie oprócz tego, że jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, jest niestety także dość "ciężkie" i ...kaloryczne:(
Ale... w końcu od czasu do czasu każdemu wolno troszkę po grzeszyć:)


Składniki:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 500 -700 g. mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 300 g. sera żółtego


Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, dodać posiekany drobno czosnek i smażyć, aż cebulka nabierze złotego koloru.
  2. Dodać mięso mielone, bazylię i oregano. Dusić, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
  3. Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy, chilli i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Dusić, odparowując tym samym sos.
  4. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  5. Przygotować sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Następnie wolnym strumieniem dolewać mleko ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos musi być gęsty i gładki - bez grudek.
  6. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i zmiękczyć w niej płaty makaronu lasagne według opisu na opakowaniu ( ok. 3 minuty).
  7. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wyłożyć cienką warstwę sosu beszamelowego, na niego płaty makaronu, na płaty wyłożyć 1/3 nadzienia mięsnego i posypać tartym serem. Na ser wykładamy kolejną warstwę po kolei - sos beszamelowy, płaty makaronu, nadzienie mięsne, ser... I tak jeszcze jedną warstwę układamy. 
  8. Ja na samym końcu, ostatnią warstwę makaronu pokryłam dodatkową porcją sera.
  9. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180* na 30 minut i danie gotowe.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz