piątek, 5 lutego 2016

BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Bułeczki drożdżowe - z jagodami, truskawkami czekoladą, dżemem jabłkowym czy inną różaną konfiturą... Jakie kto woli,w każdym wydaniu są smaczne i wymarzone zwłaszcza  na śniadanie do kubka gorącego kakao. A te bułeczki są o tyle lepsze, że właśnie możemy je mieć na śniadanie bez konieczności wczesnego wstawania. Wystarczy Przygotować je wieczorem ułożyć na blaszce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, a rano tylko wsunąć do piecyka na 20 min. i gorące, świeżutkie bułeczki gotowe...


Składniki:

  • 12/ kg. mąki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 5 łyżek margaryny
  • 1 jajko
  • 0,25 ml. mleka
  • 3 dag. drożdży
  • 1 torebka cukru waniliowego


Kruszonka:

  • 25 g. masła
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

  1. Drożdże i część ciepłego mleka wymieszać, dodać łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Jajo utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i wyrobić dość gęste ciasto.
  3. Gdy składniki połączą się dodać stopiony tłuszcz i jeszcze raz wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Uformować bułeczki z wybranym nadzieniem, a następnie układać je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.
  5. Możemy raz jeszcze pozostawić do wyrośnięcia ( ale nie jest to konieczne)
  6. Ja swoje bułeczki posypałam jeszcze kruszonką - masło, cukier, mąkę icukier waniliowy razem wymieszać i posypać nią bułeczki.
  7. Pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku przez ok. 20 minut.
Jeżeli z jakiegoś powodu nie po drodze nam z kruszonką, bułeczki możemy przed opieczeniem posypać np. makiem lub sezamem. Albo po upieczeniu posypać po prostu cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz