Składniki:
- 12/ kg. mąki
- 1/3 szkl. cukru
- 5 łyżek margaryny
- 1 jajko
- 0,25 ml. mleka
- 3 dag. drożdży
- 1 torebka cukru waniliowego
Kruszonka:
- 25 g. masła
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Drożdże i część ciepłego mleka wymieszać, dodać łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Jajo utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i wyrobić dość gęste ciasto.
- Gdy składniki połączą się dodać stopiony tłuszcz i jeszcze raz wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Uformować bułeczki z wybranym nadzieniem, a następnie układać je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.
- Możemy raz jeszcze pozostawić do wyrośnięcia ( ale nie jest to konieczne)
- Ja swoje bułeczki posypałam jeszcze kruszonką - masło, cukier, mąkę icukier waniliowy razem wymieszać i posypać nią bułeczki.
- Pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku przez ok. 20 minut.
Jeżeli z jakiegoś powodu nie po drodze nam z kruszonką, bułeczki możemy przed opieczeniem posypać np. makiem lub sezamem. Albo po upieczeniu posypać po prostu cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz