piątek, 5 lutego 2016

Ciasto BLOK

Blok może nie należy do najtańszych w wykonaniu ciast, ale ja i tak go od czasu do czasu przygotowuję. Przypomina mi dzieciństwo... A poza tym mój mąż uwielbia ten deser, a ja uwielbiam robić przyjemności tym których kocham...



Składniki:

  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie mleka w proszku
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 opakowania herbatników


Sposób przygotowania:

  1. Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko, kakao, cukier i wszystko razem podgrzewamy ( jeśli nam się zagotuje, to nic się nie stało, wystarczy tylko trochę przestudzić).
  2. Dodajemy następnie mleko w proszku mieszając jednocześnie ( mikserem na wolnych obrotach lub trzepaczką) by nie powstały grudki.
  3. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone ( ale nie za drobno) ciastka herbatniki i delikatnie mieszamy.
  4. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy łyżką.
  5. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto potrzebuje czasu by stężeć.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz