Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki marharyny
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 żółtko
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Na stolnice wysypujemy mąkę i siekamy nożem z margaryną.
- Następnie łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy.
- Ciasto dzielimy na trzy równe części.
- Każdą z nich rozwałkowujemy i pieczemy po kolei na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze przez 15 minut każdy placek ( ciasto ma mieć złoty kolor ).
Składniki na masę:
- 1/2 l. mleka
- 7,5 łyżki kaszy manny
- 1 kostka margaryny ( Palma)
- 2 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru (można go zastąpić zwykłym)
- olejek migdałowy
Sposób przygotowania masy:
- Kaszę mannę gotujemy na mleku, a następnie studzimy.
- Margarynę wyrabiamy mikserem z cukrem, żółtkami, na koniec dodając wystudzoną kaszę mannę.
- Wszystko dokładnie ucieramy dodając pod koniec odrobinę olejku migdałowego.
Upieczone i wystudzone placki miodowe przekładamy masą z kaszy manny. Całość polewamy czekoladą.
PAMIĘTAJMY BY CIASTO UPIEC DZIEŃ PRZED PLANOWANYM SKOSZTOWANIEM - CIASTO WYMAGA KILKU GODZIN BY ZMIĘKNĄĆ!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz