niedziela, 7 lutego 2016

MIODOWNIK

Miodownik wbrew pozorem jest bardzo prostym  i tanim w wykonaniu ciastem. Świetnie wpasowuje się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Moja rodzinka cotygodniowo domaga się czegoś słodkiego po niedzielnym obiedzie, dlatego jak rytuał każdej soboty wykonuję dla nich jakieś ciasto, a miodownik jest jednym z nich i wcale nie robię go wyłącznie w okresie świąt. Zachęcam do jego wykonania nie tylko z powodu jego prostoty, ale przede wszystkim z powodu jego smaku...


Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki marharyny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka sody
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania cista:

  1. Na stolnice wysypujemy mąkę i siekamy nożem z margaryną.
  2. Następnie łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy.
  3. Ciasto dzielimy na trzy równe części. 
  4. Każdą z nich rozwałkowujemy i pieczemy po kolei na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze przez 15 minut każdy placek ( ciasto ma mieć złoty kolor ).

Składniki na masę:

  • 1/2 l. mleka
  • 7,5 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka margaryny ( Palma)
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru (można go zastąpić zwykłym)
  • olejek migdałowy


Sposób przygotowania masy:

  1. Kaszę mannę gotujemy na mleku, a następnie studzimy.
  2. Margarynę wyrabiamy mikserem z cukrem, żółtkami, na koniec dodając wystudzoną kaszę mannę.
  3. Wszystko dokładnie ucieramy dodając pod koniec odrobinę olejku migdałowego.
Upieczone i wystudzone placki miodowe przekładamy masą z kaszy manny. Całość polewamy czekoladą.  

PAMIĘTAJMY BY CIASTO UPIEC DZIEŃ PRZED PLANOWANYM SKOSZTOWANIEM - CIASTO WYMAGA KILKU GODZIN BY ZMIĘKNĄĆ!!!

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz