czwartek, 18 lutego 2016

TULIPAN

Bardzo proste w wykonaniu, smaczne i wilgotne w smaku oraz ładnie prezentujące się na talerzu ciasto o wdzięcznej nazwie TULIPAN, w sam raz na obecną porę roku kiedy to właśnie królują te kwiaty - tulipany...


Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • torebka czerwonego kisielu
  • śmietana
  • odrobina aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
  1. Białka ubijamy z cukrem.
  2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodajemy olej, dokładnie mieszamy.
  4. Dzielimy ciasto na trzy w miarę równe części.
  5. Do jednej części ciasta dodajemy 6 żółtek, aromat migdałowy i łyżkę śmietany.Dokładnie mieszamy.
  6. Do drugiej części ciasta dodajemy kisiel i łyżkę śmietany. Dokładnie mieszamy.
  7. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i łyżkę śmietany, również dokładnie mieszamy.
  8. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  9. Formę wypełniamy ciastem nakładając go kleksami.
  10. Pieczemy 40 minut w temp. 180*
  11. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz