Składniki:
- 2,5 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 6 jajek
- 3/4 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- torebka czerwonego kisielu
- śmietana
- odrobina aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy z cukrem.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy olej, dokładnie mieszamy.
- Dzielimy ciasto na trzy w miarę równe części.
- Do jednej części ciasta dodajemy 6 żółtek, aromat migdałowy i łyżkę śmietany.Dokładnie mieszamy.
- Do drugiej części ciasta dodajemy kisiel i łyżkę śmietany. Dokładnie mieszamy.
- Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i łyżkę śmietany, również dokładnie mieszamy.
- Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Formę wypełniamy ciastem nakładając go kleksami.
- Pieczemy 40 minut w temp. 180*
- Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz