Niestety pieca chlebowego nie otrzymałam w posagu od mamy, ale na szczęście przekazała mi umiejętność przygotowania kugla w zwykłym piekarniku... I powiem szczerze...wcale nie jest zły. Przeciwnie, jest przepyszny...
Składniki:
- 3-4 kg. ziemniaków
- 2 jajka
- duża cebula
- 3 łyżki śmietany
- około 1 kg. żeberek wieprzowych
- pieprz, sól, kucharek do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( ja ścieram w maszynce)
- Ścieramy również obraną cebulę ( można posiekać w drobną kosteczkę).
- Dodajemy jajka, śmietanę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kucharkiem.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Możemy użyć do pieczenia naczynia żaroodpornego, prodiża czy foremki do ciasta, a nawet tortownicy. Ja dziś wykorzystałam do tego celu naczynie żaroodporne.
- Więc nasze naczynie - w moim przypadku żaroodporne- smarujemy wewnątrz słoninką ( może być smalec), dodatkowo 4-5 cienkich plastrów słoniny ( ok. 2 cm na 10 cm) układamy na spód naczynia. Na to wylewamy nasze ciasto ziemniaczane.
- Żeberka kroimy wzdłuż kości na mniejsze porcje i zanurzamy w cieście ziemniaczanym
- Przykrywamy całość przykrywką ( możemy przykryć folią aluminiową).
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy 3-3,5 godz.
- Po 2 - 2,5 godz. pieczenia z kugla należy zdjąć przykrycie i dalej piec już bez by wierzch ciasta się przyrumienił i by zrobiła się nieco chrupiąca wierzchnia warstwa.
- Po tym czasie nasz kugel jest gotowy. Możemy podawać z odrobiną śmietany, ja jednak wolę bez...
- Kugel można odgrzewać na patelni na odrobinie tłuszczu. Odgrzewany również smakuje rewelacyjnie.
Smacznego!!!
!!! Ja nigdy nie dodaję mąki ziemniaczanej, żeby kugel nie był gumiasty!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz