sobota, 20 lutego 2016

KUGIEL (babka ziemniaczana)

Tam skąd pochodzę kugel jest uznawany za potrawę regionalną. Pamiętam czasy, kiedy moja mama wypiekała ten rarytas w piecu chlebowym... Mmmm... co co był za smak... co to był za zapach!!!
Niestety pieca chlebowego nie otrzymałam w posagu od mamy, ale na szczęście przekazała mi umiejętność przygotowania kugla w zwykłym piekarniku... I powiem szczerze...wcale nie jest zły. Przeciwnie, jest przepyszny...



Składniki:

  • 3-4 kg. ziemniaków
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • około 1 kg. żeberek wieprzowych
  • pieprz, sól, kucharek do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( ja ścieram w maszynce)
  2. Ścieramy również obraną cebulę ( można posiekać w drobną kosteczkę).
  3. Dodajemy jajka, śmietanę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kucharkiem.
  4. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Możemy użyć do pieczenia naczynia żaroodpornego, prodiża czy foremki do ciasta, a nawet tortownicy. Ja dziś wykorzystałam do tego celu naczynie żaroodporne.
  6. Więc nasze naczynie - w moim przypadku żaroodporne- smarujemy wewnątrz słoninką ( może być smalec), dodatkowo 4-5 cienkich plastrów słoniny ( ok. 2 cm na 10 cm) układamy na spód naczynia. Na to wylewamy nasze ciasto ziemniaczane.
  7. Żeberka kroimy wzdłuż kości na mniejsze porcje i zanurzamy w cieście ziemniaczanym 
  8. Przykrywamy całość przykrywką ( możemy przykryć folią aluminiową).
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* i pieczemy 3-3,5 godz. 
  10. Po 2 - 2,5 godz. pieczenia z kugla należy zdjąć przykrycie i dalej piec już bez by wierzch ciasta się przyrumienił i by zrobiła się nieco chrupiąca wierzchnia warstwa. 
  11. Po tym czasie nasz kugel jest gotowy. Możemy podawać z odrobiną śmietany, ja jednak wolę bez...
  12. Kugel można odgrzewać na patelni na odrobinie tłuszczu. Odgrzewany również smakuje rewelacyjnie.

Smacznego!!!

!!! Ja nigdy nie dodaję mąki ziemniaczanej, żeby kugel nie był gumiasty!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz