sobota, 14 maja 2016

SERNIK ROSYJSKI


Witam was kochani po niemal 3 miesięcznej rozłące. Bardzo was przepraszam, że tak długo się nie odzywałam. ale odkąd zaczęłam pracować zawodowo niestety mój czas na moją pasję i wielką przyjemność jaką jest prowadzenie tego bloga został znacznie ograniczony, co wcale nie oznacza, że o was zapomniałam. Dlatego na osłodę i ponowne powitanie zaproponuje Wam dziś bardzo prosty przepis na fantastyczny sernik, który ktoś nie wiadomo dlaczego nazwał rosyjskim.


Składniki na ciasto:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko
Sposób przygotowania ciasta:
  1.  Mąkę wymieszać z kakao, dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę. 
  2. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż powstaną grudki.
  3. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy
  4. Na koniec wbijamy 1 jajko i zagniatamy ciasto.
  5. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub mąką.
  6. 1/3 części ciasta odkładamy do lodówki, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim spód wcześniej przygotowanej blaszki.
Składniki na masę serową:
  • 600g mielonego twarogu
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
Sposób przygotowania na masę serową:
  1. Rozpuszczamy masło  i odstawiamy do przestudzenia.
  2. Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  3. Ubijając jajka dodajemy małymi porcjami ser.
  4. Na koniec masę mieszamy ze stopionym masłem oraz budyniem w proszku.
  5. Tak przygotowaną masę wylewamy do wcześniej przygotowanej blaszki z ciastem.
  6. 1/3 część ciasta wcześniej odłożonego do lodówki dzielimy na małe porcje i rozkładamy miejscowo na masie serowej.
  7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 180*C

Smacznego!

2 komentarze:

  1. No nareszcie :)czekałyśmy pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rosyjski "szarpany" albo "rwany". Mój ulubiony, a poznałam go w Niemczech gdzie jest bardzo popularny. Pod nazwą Russischer Zupfkuchen. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń