Witam was kochani po niemal 3 miesięcznej rozłące. Bardzo was przepraszam, że tak długo się nie odzywałam. ale odkąd zaczęłam pracować zawodowo niestety mój czas na moją pasję i wielką przyjemność jaką jest prowadzenie tego bloga został znacznie ograniczony, co wcale nie oznacza, że o was zapomniałam. Dlatego na osłodę i ponowne powitanie zaproponuje Wam dziś bardzo prosty przepis na fantastyczny sernik, który ktoś nie wiadomo dlaczego nazwał rosyjskim.
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 jajko
- Mąkę wymieszać z kakao, dodać proszek do pieczenia i przesiać na stolnicę.
- Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż powstaną grudki.
- Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy
- Na koniec wbijamy 1 jajko i zagniatamy ciasto.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub mąką.
- 1/3 części ciasta odkładamy do lodówki, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim spód wcześniej przygotowanej blaszki.
- 600g mielonego twarogu
- 200g masła
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
- Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Ubijając jajka dodajemy małymi porcjami ser.
- Na koniec masę mieszamy ze stopionym masłem oraz budyniem w proszku.
- Tak przygotowaną masę wylewamy do wcześniej przygotowanej blaszki z ciastem.
- 1/3 część ciasta wcześniej odłożonego do lodówki dzielimy na małe porcje i rozkładamy miejscowo na masie serowej.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temp. 180*C
Smacznego!
No nareszcie :)czekałyśmy pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńRosyjski "szarpany" albo "rwany". Mój ulubiony, a poznałam go w Niemczech gdzie jest bardzo popularny. Pod nazwą Russischer Zupfkuchen. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń