wtorek, 5 stycznia 2016

RÓŻYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Dzisiejsza moja propozycja to fantastycznie delikatne i przepyszne, a do tego niezwykle proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka do popołudniowej kawy... i nie tylko. 
Do wypróbowania tej przepięknej kompozycji przekonała mnie moja starsza córka, która w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. 
Kiedyś widziałam te ciasteczka w wykonaniu mojej przyjaciółki. Niestety, nigdy nie miałam okazji ich skosztować, aż do dziś i dlatego serdecznie namawiam was do wykonania takiego smakołyku bo naprawdę warto, a mojej kochanej córci serdecznie dziękuję za inspirację!


Składniki:
  • 1 opakowanie cista francuskiego, ok. 450 g ( ja użyłam ciasta mrożonego)
  • 3 jabłka
  • cynamon (nie koniecznie)
  • cukier puder
Sposób przygotowania:


Ciasto odmrażamy i delikatnie rozwałkowujemy po czym kroimy wzdłuż dłuższego boku  na paski ok. 2 centymetrowe.





Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki.Jabłka układamy zakładkami na paskach ciasta tak, by wystawały ponad ciasto ok. 1 cm.jabłka posypujemy cynamonem i zwijamy dość luźno, by miały miejsce wyrosnąć.




Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min. w temp 210 *( w niższej temp. potrzebują trochę więcej czasu by się ze złocić).








Upieczone ciasteczka wykładamy na paterę lub talerzyk i posypujemy cukrem pudrem.
Teraz tylko kawka i degustację czas zacząć :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz