wtorek, 5 stycznia 2016

DOMOWA TORTILLA

Każdy rodzic chciałby by jego dziecko jadło to co mu przygotuje, bo jest to zdrowe, lekkie i przede wszystkim przygotowane z produktów wiadomego pochodzenia . Niestety nie zawsze nasze pociechy są tak zdyscyplinowane i posłusznie opróżniają talerz! Domowym obiadkom mamusi czasami trudno przebić się przez triumf fast foodów. Co więcej, to właśnie dorośli żyjący w ciągłym biegu najczęściej ulegają pokusom tzw. śmieciowego jedzenia. A przecież przygotowanie domowej przekąski typu fast food jest możliwe w domowych warunkach :) W jednym z wcześniejszych postów podałam wam przepis na domowy kebab. Dziś czas na domową tortille. Potrawa szybka i łatwa  w przygotowaniu, dość niedroga i co ważniejsze dla rodziców - przemycamy w niej warzywa jakie tylko chcemy :) :) A dziecko uradowane domowym "fast foodem" zjada wszystko bez cienia grymasu.
Ponadto ciasto również robimy sami unikając w ten sposób wszystkich tych chemicznych dodatków, które zawierają sklepowe tortille.



Zabierajmy się więc do pracy bo już nie mogę się doczekać kiedy jej skosztuję :)



Składniki :
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 160 ml. gotowanej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Pierś z kurczaka (podwójna)
  • sałata lodowa ( lub zwykła)
  • pomidor
  • ogórek szklarniowy
  • papryka czerwona
  • cebula
  • kukurydza ( nie koniecznie)
  • papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól
  • kethup
  • majonez
  • jogurt naturalny mały
  • przyprawa tzatzyki
  • ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
  1. W misce mieszamy drewniana łyżką mąkę, wodę, olej i sól. Następnie wyrabiamy ręką ok. 5 min. (Ciasto jest miękkie, gładkie i nie klei się. )
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierceką by nie wyschło i odstawiamy na ok. 30 min, aby odpoczęło.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą. Smażymy na patelni.
  4. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka, pomidora i cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w cieniutkie słupki
  5. Jogurt mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy tzatzyki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem    ( tak powstanie nam dip czosnkowy)
  6. 3 łyżki majonezu mieszamy z niewielką ilością ketchupu ( tak zrobimy kolejny dip)
  7. Ciasto dzielimy na 6-7 kawałków. Każdy z nich cienko rozwałkowujemy i pieczemy na suchej patelni ok. 30 sekund z każdej strony. ( Na plackach będą powstawać bąble, ale to nic nie szkodzi. Pamiętajcie by za długo nie trzymać placków na patelni bo zrobią się twarde i będą się kruszyć)
  8. Na placek wykładamy warzywa i ciepłego kurczaka, polewamy dipami i zawijamy ( od dołu i z obu bocznych stron).
  9. Tak przygotowaną tortille jeżeli wolimy by była gorąca można podgrzać  w mikrofali.

Mam nadzieję, że wam zasmakuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz