Ponadto ciasto również robimy sami unikając w ten sposób wszystkich tych chemicznych dodatków, które zawierają sklepowe tortille.
Składniki :
- 2 szkl. mąki pszennej
- 160 ml. gotowanej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Pierś z kurczaka (podwójna)
- sałata lodowa ( lub zwykła)
- pomidor
- ogórek szklarniowy
- papryka czerwona
- cebula
- kukurydza ( nie koniecznie)
- papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól
- kethup
- majonez
- jogurt naturalny mały
- przyprawa tzatzyki
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy drewniana łyżką mąkę, wodę, olej i sól. Następnie wyrabiamy ręką ok. 5 min. (Ciasto jest miękkie, gładkie i nie klei się. )
- Wyrobione ciasto przykrywamy ścierceką by nie wyschło i odstawiamy na ok. 30 min, aby odpoczęło.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą. Smażymy na patelni.
- Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka, pomidora i cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy w cieniutkie słupki
- Jogurt mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy tzatzyki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem ( tak powstanie nam dip czosnkowy)
- 3 łyżki majonezu mieszamy z niewielką ilością ketchupu ( tak zrobimy kolejny dip)
- Ciasto dzielimy na 6-7 kawałków. Każdy z nich cienko rozwałkowujemy i pieczemy na suchej patelni ok. 30 sekund z każdej strony. ( Na plackach będą powstawać bąble, ale to nic nie szkodzi. Pamiętajcie by za długo nie trzymać placków na patelni bo zrobią się twarde i będą się kruszyć)
- Na placek wykładamy warzywa i ciepłego kurczaka, polewamy dipami i zawijamy ( od dołu i z obu bocznych stron).
- Tak przygotowaną tortille jeżeli wolimy by była gorąca można podgrzać w mikrofali.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz