poniedziałek, 24 sierpnia 2015

KEBAB domowy "po mojemu"

Kebab każdy z nas zna z przydrożnych budek ze "zdrową żywnością"!
Nikt z nas jednak nie zna pochodzenia produktów, a szczególnie mięsa z jakiego ten uwielbiany przez wielu przysmak został przygotowany. A ponieważ Ja, jak i moi domownicy również, jesteśmy nie małymi wielbicielami tego tureckiego specyfiku zaczęłam przygotowywać sama  KEBAB domowy po mojemu. Serwuję go często jako obiad, a teraz postanowiłam  to danie polecić Wam na spróbowanie:)


Składniki:
(Z podanych składników wychodzi 5 pokaźnych porcji.)
  • Frytki ok. 0,5 kg.
  • 0,5  kg. łopatki wieprzowej b/k
  • Przyprawa do kebaba 
  • Jogurt naturalny mały 
  • Przyprawa tzatziki 
  • 1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej
  • ketchup
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka koperku siekanego
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki świeże
Sposób przygotowania:
  1. Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, koperek oraz 2 płaskie łyżeczki przyprawy tzatziki.
  2. Nasz tzatzikowy sos wkładamy do lodówki celem :przegryzienia" na ok. 30 min.
  3. Mięso myjemy, obieramy z błon i wszelkich chrząstek.
  4. Kroimy je na małe, cienkie plasterki.
  5. Podsmażamy mięsko na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  6.  Kiesy mięso nam się podsmaży, podlewamy je ok. 1/2 szkl. wody i dodajemy 2 - 3 łyżeczki przyprawy do kebabu( ta przyprawa jest dość ostra więc jej ilość zależy od tego jaką ostrość mięsa chcemy uzyskać) i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości ( ok. 30 min.) pilnując by  nam się nie przypaliło.
  7. Pomidora i ogórki myjemy dokładnie, po czym kroimy w plasterki.
  8. Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na pół i jedną z połówek cienko szatkujemy.
  9. Smażymy frytki.
  10. Na talerz wykładamy usmażone frytki i polewamy je ketchupem.
  11. Na frytki kładziemy mięso.
  12. Mięso przykrywamy kapustą pekińską, którą polewamy sosem tzatziki.
  13. Na samym końcu jako dodatek układamy po plasterku pomidorka i ogóreczka.
  14. Danie gotowe.
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak Mnie:)
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz