Nikt z nas jednak nie zna pochodzenia produktów, a szczególnie mięsa z jakiego ten uwielbiany przez wielu przysmak został przygotowany. A ponieważ Ja, jak i moi domownicy również, jesteśmy nie małymi wielbicielami tego tureckiego specyfiku zaczęłam przygotowywać sama KEBAB domowy po mojemu. Serwuję go często jako obiad, a teraz postanowiłam to danie polecić Wam na spróbowanie:)
Składniki:
(Z podanych składników wychodzi 5 pokaźnych porcji.)
- Frytki ok. 0,5 kg.
- 0,5 kg. łopatki wieprzowej b/k
- Przyprawa do kebaba
- Jogurt naturalny mały
- Przyprawa tzatziki
- 1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej
- ketchup
- 2 łyżki majonezu
- łyżka koperku siekanego
- 1 pomidor
- 2 ogórki świeże
- Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy majonez, koperek oraz 2 płaskie łyżeczki przyprawy tzatziki.
- Nasz tzatzikowy sos wkładamy do lodówki celem :przegryzienia" na ok. 30 min.
- Mięso myjemy, obieramy z błon i wszelkich chrząstek.
- Kroimy je na małe, cienkie plasterki.
- Podsmażamy mięsko na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Kiesy mięso nam się podsmaży, podlewamy je ok. 1/2 szkl. wody i dodajemy 2 - 3 łyżeczki przyprawy do kebabu( ta przyprawa jest dość ostra więc jej ilość zależy od tego jaką ostrość mięsa chcemy uzyskać) i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości ( ok. 30 min.) pilnując by nam się nie przypaliło.
- Pomidora i ogórki myjemy dokładnie, po czym kroimy w plasterki.
- Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na pół i jedną z połówek cienko szatkujemy.
- Smażymy frytki.
- Na talerz wykładamy usmażone frytki i polewamy je ketchupem.
- Na frytki kładziemy mięso.
- Mięso przykrywamy kapustą pekińską, którą polewamy sosem tzatziki.
- Na samym końcu jako dodatek układamy po plasterku pomidorka i ogóreczka.
- Danie gotowe.
Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak Mnie:)
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz