poniedziałek, 24 sierpnia 2015

SERNIK NA ZIMNO

Sernik na zimno to fantastyczna alternatywa na deser w upalne dni.
Jest bardzo lekki, a ponadto nie trzeba go piec i podaje się go na zimno. To może niewiele, ale zawsze jakiś sposób na ochłodzenie się w upał i zaspokojenie "słodkiego głoda" który chodzi za nami.
Szczerze przyznam, że ja nie za często robię ten deser, ale jeśli już to znika od z lodówki w mig :)


Składniki:
  • 5 serków homogenizowanych (750 g.)
  • 5 łyżek cukru pudru.
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szkl. gorącej wody
  • paczka biszkoptów
  • 1/3 szkl. ciepłej herbaty
  • 1 szkl. malin ( maliny można zastąpić innymi owocami)
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 szkl. wrzącej wody
Sposób przygotowania:
  1. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. zagotowanej, wrzącej wody.
  2. Tortownicę wykładamy biszkoptami, które delikatnie nasączamy herbatą.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Serek homogenizowany wykładamy do miski i mieszamy z cukrem pudrem.
  5. Do masy serowej dodajemy przestudzoną, ale nie zimną żelatynę. Mieszamy.
  6. Masę serową wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki, aby stężała na ok. 1 godz.
  7. Gdy masa zacznie tężeć układamy na niej owoce i zalewamy wcześniej przygotowaną, tężejącą już galaretką.
  8. Ponownie umieszczamy sernik w lodówce, aby tym razem stężała galaretka.
  9. Po ok. 1-2 godz. mamy gotowy przepyszny, delikatny serniczek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz