To kolejna z moich ulubionych sałatek, zaraz po szwedzkiej i buraczkach ćwikłowych ( przepis niebawem).
Uwielbiam takie dodatki do obiadu, zwłaszcza zimą, kiedy smak lata jest już dawno zapomniany. Sklepowe półki co prawda oferują nam mnóstwo przeróżnych sałatek i przetworów, ale czy one rzeczywiście mają tak kochany przez nas smak " jak u mamy"?
Czy zawartość tych produktów choćby w części przypomina domowe smaki?
Polecam spróbować przygotować sobie taki przysmaczek do obiadu bo naprawdę jest smaczny...
Składniki:
- 3 kg. kapusty czerwonej
- 0,5 kg. cebuli
Zalewa:
- 3 płaskie łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 0,5 szkl octu
Sposób przygotowania:
- Kapustę myjemy, możliwie najcieniej szatkujemy nożem, albo szatkownicą.
- Cebulę obieramy, przykrawamy na pół i kroimy na cieniutkie plasterki.
- W dużym garnku przygotowujemy zalewę i zagotowujemy ją.
- Do gotującej zalewy dodajemy kapustę oraz cebulę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- W tym czasie wyparzamy słoiki oraz nakrętki
- Po 20 minutach, gorącą sałatkę przekładamy do słoiczków i zalewamy je do pełna zalewą w której kapustka się gotowała.
- Brzegi napełnionych słoiczków wycieramy papierowym ręcznikiem i zakręcamy.
- Pasteryzujemy ok. 30 minut.
- Po pasteryzacji wyjmujemy słoiczki z wody i stawiamy do góry dnem.
- Kiedy ostygną możemy wstawić je do spiżarni lub piwnicy.
Do podanego przepisu można dodać również 1 kg. jabłek. Wówczas wszystko robimy jak w przepisie tylko obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka dodajemy na sam koniec gotowania kapusty z cebulą i gotujemy ją już z jabłkami kolejne 5 min.
Mam nadzieję, że będzie wam smakowało:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz