sobota, 22 sierpnia 2015

SAŁATKA NA ZIMĘ Z CZERWONEJ KAPUSTY

No i znów zabieram się za przetwory. I znowu kapusta, ale tym razem czerwona.
To kolejna z moich ulubionych sałatek, zaraz po szwedzkiej i buraczkach ćwikłowych ( przepis niebawem).
Uwielbiam takie dodatki do obiadu, zwłaszcza zimą, kiedy smak lata jest już dawno zapomniany. Sklepowe półki co prawda oferują nam mnóstwo przeróżnych sałatek i przetworów, ale czy one rzeczywiście mają tak kochany przez nas smak " jak u mamy"?
Czy zawartość  tych produktów choćby w części przypomina domowe smaki?
Polecam spróbować przygotować sobie taki przysmaczek do obiadu bo naprawdę jest smaczny...


Składniki:
  • 3 kg. kapusty czerwonej
  • 0,5 kg. cebuli
Zalewa:
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu 10%
  • 0,5 szkl octu
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę myjemy, możliwie najcieniej szatkujemy nożem, albo szatkownicą.
  2. Cebulę obieramy, przykrawamy na pół i kroimy na cieniutkie plasterki.
  3. W dużym garnku przygotowujemy zalewę i zagotowujemy ją.
  4. Do gotującej zalewy dodajemy kapustę oraz cebulę. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  5. W tym czasie wyparzamy słoiki oraz nakrętki
  6. Po 20 minutach, gorącą sałatkę przekładamy do słoiczków i zalewamy je do pełna zalewą w której kapustka się gotowała. 
  7. Brzegi napełnionych słoiczków wycieramy papierowym ręcznikiem i zakręcamy.
  8. Pasteryzujemy ok. 30 minut.
  9. Po pasteryzacji wyjmujemy słoiczki z wody i stawiamy do góry dnem.
  10. Kiedy ostygną możemy wstawić je do spiżarni lub piwnicy.
Do podanego przepisu można dodać również 1 kg. jabłek. Wówczas wszystko robimy jak w przepisie tylko obrane i  starte na tarce o grubych oczkach jabłka dodajemy na sam koniec gotowania kapusty z cebulą  i gotujemy ją  już z jabłkami kolejne 5 min.

Mam nadzieję, że będzie wam smakowało:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz