Biszkopt jest puszysty, miękki i zawsze wychodzi.
Natomiast chmurka , która na nim się znajduje to domowe ptasie mleczko - lekkie, delikatne...
jak chmurka.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj ( czasem robię z 4, wówczas piekę w mniejszej blaszce)
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki octu
Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając powoli cukier. Następnie do ubitej piany wlewamy żółtka wymieszane z octem i delikatnie mieszamy. Na koniec, ciągle mieszając, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku ok 30 min ( ciasto ma mieć złoty kolor). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piecyka i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto wystygnie przykrawamy je na dwie części.
Składniki na ptasie mleczko:
- 2 galaretki
- 2 szkl. gorącej wody
- 3 duże śmietany 18% ( lub ubita śmietanka śnieżka)
Sposób przygotowania ptasiego mleczka:
Wodę gotujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć, ale nie stężeją jeszcze zupełnie ( będą mieć konsystencję podobną do śmietany), wówczas dodajemy do nich śmietany ( lub ubitą śnieżkę) i mieszamy delikatnie mikserem. Ponownie odstawiamy na ok 10 min. do lodówki, po czym wylewamy na pół stężałe ptasie mleczko na jedną część naszego biszkoptu i przykrywamy je drugim plackiem. Aby uatrakcyjnić nasz biszkopt pod chmurką możemy wylać na jego wierzch galaretkę i posypać owocami.
Smacznego!
To ciasto, to fantastyczny pomysł na deser w upalne dni...:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz