sobota, 22 sierpnia 2015

BISZKOPT POD CHMURKĄ (biszkopt przekładany ptasim mleczkiem)

To ciasto jest fantastycznym pomysłem na deser na upalne dni. Mało przy nim pracy, a mimo to jest naprawdę smaczny.
Biszkopt jest puszysty, miękki i zawsze wychodzi.
Natomiast chmurka , która na nim się znajduje to domowe ptasie mleczko - lekkie, delikatne...
jak chmurka.


Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj ( czasem robię z 4, wówczas piekę w mniejszej blaszce)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu
Sposób przygotowania biszkoptu:

Jajka myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając powoli cukier. Następnie do ubitej piany  wlewamy żółtka wymieszane z octem i delikatnie mieszamy. Na koniec, ciągle mieszając, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku ok 30 min ( ciasto ma mieć złoty kolor). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piecyka i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto wystygnie przykrawamy je na dwie części.

Składniki na ptasie mleczko:

  • 2 galaretki
  • 2 szkl. gorącej wody
  • 3 duże śmietany 18% ( lub ubita śmietanka śnieżka)
Sposób przygotowania ptasiego mleczka:

Wodę gotujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć, ale nie stężeją jeszcze zupełnie ( będą mieć konsystencję podobną do śmietany), wówczas dodajemy do nich śmietany ( lub ubitą śnieżkę) i mieszamy delikatnie mikserem. Ponownie odstawiamy na ok 10 min. do lodówki, po czym wylewamy na pół stężałe ptasie mleczko na jedną część naszego biszkoptu i przykrywamy je drugim plackiem. Aby uatrakcyjnić nasz biszkopt pod chmurką możemy wylać na jego wierzch galaretkę i posypać owocami.
Smacznego!

To ciasto, to fantastyczny pomysł na deser w upalne dni...:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz