Składniki:
- 1 kg. mięsa wołowego z udźca
- 30 dkg. boczku wędzonego
- ogórki korniszony
- 30 dkg. kiełbasy cienkiej
- musztarda
- pieprz, sól
- ząbek czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na cienkie kotlety, przyprawiamy pieprzem i solą i rozbijamy tłuczkiem.
- Rozbite kotlety smarujemy musztardą.
- Kiełbasę, boczek i ogórki kroimy w słupki ( dość grubawe).
- Słupeczki układamy na posmarowanych musztardą kotletach, zawijamy je i spinamy wykałaczką.
- Obsmażamy zrazy z każdej strony.
- Podlewamy szklanką wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz czosnek i dusimy do miękkości ok. 1,5 godz ( w razie potrzeby dodać wody ).
- Gdy roladki będą już miękkie, zaprawiamy powstały w nich sos łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody.
- Tak przygotowane zrazy możemy podawać z gotowanymi ziemniaczkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz