wtorek, 29 grudnia 2015

ZRAZY WOŁOWE

Zrazy wołowe choć są bardzo smaczne nie są niestety częstym gościem na moim stole. Głównie z powodu ceny mięsa wołowego. Jednak z okazji większych uroczystości czy rodzinnych świąt warto zainwestować parę złotych by zobaczyć zadowolenie z podanego dania na twarzach naszych bliskich. Przygotowanie tej potrawy wcale nie jest trudne, ani pracochłonne, jest tylko trochę drogie...


Składniki:
  • 1 kg. mięsa wołowego z udźca
  • 30 dkg. boczku wędzonego
  • ogórki korniszony
  • 30 dkg. kiełbasy cienkiej
  • musztarda
  • pieprz, sól
  • ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:
  1. Mięso kroimy na cienkie kotlety, przyprawiamy pieprzem i solą i rozbijamy tłuczkiem.
  2. Rozbite kotlety smarujemy musztardą.
  3. Kiełbasę, boczek i ogórki kroimy w słupki ( dość grubawe).
  4. Słupeczki układamy na posmarowanych musztardą kotletach, zawijamy je i spinamy wykałaczką.
  5. Obsmażamy zrazy z każdej strony.
  6. Podlewamy szklanką wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie oraz czosnek i dusimy do miękkości  ok. 1,5 godz ( w razie potrzeby dodać wody ).
  7. Gdy roladki będą już miękkie, zaprawiamy powstały w nich sos łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody.
  8. Tak przygotowane zrazy możemy podawać z gotowanymi ziemniaczkami.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz