Do dziś ten jarzynowy przysmak króluje na polskich stołach na co dzień jak i od święta.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- 2 jabłka
- 4-5 ogórków korniszonów
- mała cebulka
- 3 jajka
- 1 puszka groszku konserwowego
- majonez Kielecki
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
- Gdy wystygną kroimy je w małą kosteczkę.
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Po czym obieramy i kroimy w kosteczkę.
- W kosteczkę kroimy również obrane ze skórki jabłka, cebulkę oraz ogórki.
- Wszystko razem łączymy dodając jeszcze groszek.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy musztardę oraz majonez.
- Ostrość smaku możemy poprawić dodając więcej ogórków i majonezu.
- Sałatkę przekładamy do salaterki, dekorujemy wedle uznania:)
- Dobrze jeśli sałatka przed podaniem trochę postoi, wówczas składniki przejdą swoim smakiem.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz