wtorek, 29 grudnia 2015

ŚLEDŹ W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM

Jak wiadomo polska tradycja nakazuje, że tam gdzie % tam musi być śledź :)
Więc nie ma imprezy bez zakąski śledziowej :). Ja osobiście śledzie uwielbiam, ale muszą to być śledzie dobrze wymoczone, nie za słone. Najczęściej przyrządzam śledzia na słodko z warzywami, na którego przepisem podzielę się dzisiaj z wami. Może się przyda podczas przygotowywania domówki z okazji zbliżającego się Sylwestra :)


Składniki:
  • ok. 30 dkg. płatów śledziowych
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule 
  • 3 ogórki korniszony
  • 1/3 szkl. wody
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. octu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie ketchup do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie moczymy w mleku całą noc.
  2. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki ( 3 cm / 1,5 cm)
  3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
  4. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli.
  5. Dodajemy do warzyw ok. 1/2 szkl. wody i dusimy do miękkości ( ok. pół godz.).
  6. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w pół plastry ogórki i dusimy jeszcze ok. 10 min. 
  7. Warzywa podlewamy wymieszaną wodą z olejem i miodem, dodajemy koncentrat pomidorowy i opcjonalnie smak regulujemy ketchupem. Chwilę wszystko razem dusimy po czym wyłączamy gaz i odstawiamy sos do wystygnięcia.
  8. Zimny sos łączymy z pokrojonymi wcześniej śledziami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz, by smaki się przegryzły. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz