Więc nie ma imprezy bez zakąski śledziowej :). Ja osobiście śledzie uwielbiam, ale muszą to być śledzie dobrze wymoczone, nie za słone. Najczęściej przyrządzam śledzia na słodko z warzywami, na którego przepisem podzielę się dzisiaj z wami. Może się przyda podczas przygotowywania domówki z okazji zbliżającego się Sylwestra :)
Sposób przygotowania:
Składniki:
- ok. 30 dkg. płatów śledziowych
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 pietruszka
- 3 cebule
- 3 ogórki korniszony
- 1/3 szkl. wody
- 1/3 szkl. oleju
- 1/3 szkl. octu
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie ketchup do smaku
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczymy w mleku całą noc.
- Wymoczone śledzie kroimy na kawałki ( 3 cm / 1,5 cm)
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
- Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli.
- Dodajemy do warzyw ok. 1/2 szkl. wody i dusimy do miękkości ( ok. pół godz.).
- Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w pół plastry ogórki i dusimy jeszcze ok. 10 min.
- Warzywa podlewamy wymieszaną wodą z olejem i miodem, dodajemy koncentrat pomidorowy i opcjonalnie smak regulujemy ketchupem. Chwilę wszystko razem dusimy po czym wyłączamy gaz i odstawiamy sos do wystygnięcia.
- Zimny sos łączymy z pokrojonymi wcześniej śledziami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz, by smaki się przegryzły.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz