Składniki:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1,5 szkl oranżady
- 1 szkl. oleju
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
- Żółtka mieszamy z oranżadą, olejem oraz mąką i proszkiem do pieczenia.
- Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Do jednej części dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
- Tortownicę (ja używam prostokątnej blaszki o wym.39 na 23 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Na wysmarowaną blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto (ciemne - jasne - ciemne - jasne)
- Ciasto pieczemy w temp. 180* przez 1 godz.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz