wtorek, 29 grudnia 2015

ZEBRA

Zebra to naprawdę proste, ale bardzo smaczne ciasto. Przepis dostałam kiedyś od mojej teściowej, spróbowałam - wyszło. Wyszło nawet bardzo dobre - wilgotne, puszyste i delikatniutkie.Od tego czasu jeśli tylko pokuszę się o zrobienie tego wypieku, zawsze robię go właśnie według tego przepisu. Smacznie polecam!


Składniki:
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl oranżady
  • 1 szkl. oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
  2. Żółtka mieszamy z oranżadą, olejem oraz mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części.
  5. Do jednej części dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
  6. Tortownicę (ja używam prostokątnej blaszki o wym.39 na 23 cm.) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  7. Na wysmarowaną blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto (ciemne - jasne - ciemne - jasne)
  8. Ciasto pieczemy w temp. 180* przez 1 godz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz