środa, 23 grudnia 2015

USZKA WIGILIJNE



Dla mnie najważniejszą potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole są uszka z barszczem czerwonym. Jak każdego roku, tak i w tym zabieram się więc za ich przygotowanie.


Składniki:
  1. 3 szkl. mąki pszennej
  2. szczypta soli
  3. 2 jajka
  4. 2/3 szkl. ciepłej wody
  5. 1/2 kg kapusty kiszonej
  6. suszone grzyby
  7. sól, pieprz do smaku
  8. mały kawałek słoniny
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz. Kiedy ten będzie nam stygł wówczas możemy zabrać się za ciasto.
  1. Kapustę płukamy w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, po czym gotujemy aż będzie miękka.
  2. Grzyby namaczamy w wodzie na ok. godzinę, po czym gotujemy.
  3. Kapustę przepuszczamy przez maszynkę wraz z grzybami.
  4. Słoninę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki. Dodajemy do farszu.
  5. Przyprawiamy do smaku i farsz na pierogi gotowy.
  6. Odstawiamy nasz farsz do przestudzenia.
  7. Z mąki, jajek, soli oraz wody wyrabiamy ciasto. 
  8. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Nie może kleić się do dłoni.
  9. Takie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką, by się nie kleiło i wycinamy małe krążki.
  10. Na wycięte krążki nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.
  11. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. 
  12. Kiedy wypłyną na wierzch  gotujemy jeszcze chwilę i łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz