Dla mnie najważniejszą potrawą, która musi znaleźć się na wigilijnym stole są uszka z barszczem czerwonym. Jak każdego roku, tak i w tym zabieram się więc za ich przygotowanie.
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2/3 szkl. ciepłej wody
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- suszone grzyby
- sól, pieprz do smaku
- mały kawałek słoniny
Najpierw przygotowujemy farsz. Kiedy ten będzie nam stygł wówczas możemy zabrać się za ciasto.
- Kapustę płukamy w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, po czym gotujemy aż będzie miękka.
- Grzyby namaczamy w wodzie na ok. godzinę, po czym gotujemy.
- Kapustę przepuszczamy przez maszynkę wraz z grzybami.
- Słoninę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki. Dodajemy do farszu.
- Przyprawiamy do smaku i farsz na pierogi gotowy.
- Odstawiamy nasz farsz do przestudzenia.
- Z mąki, jajek, soli oraz wody wyrabiamy ciasto.
- Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Nie może kleić się do dłoni.
- Takie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką, by się nie kleiło i wycinamy małe krążki.
- Na wycięte krążki nakładamy łyżeczką farsz i sklejamy.
- W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy pierogi.
- Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze chwilę i łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz