piątek, 18 grudnia 2015

PIEROGI Z GRZYBAMI

Jednym z dwunastu tradycyjnych dań Wigilijnych w naszej kulturze są pierogi z farszem grzybowym.
Chyba nie ma w Polsce domu w którym w ten wyjątkowy wieczór nie było by ich na stole.
 Dlatego i my ulepmy ich na tyle by każdy z domowników, jak i niespodziewany gość dla którego również każdy pozostawia wolne miejsce przy stole mógł ich skosztować.
Zabierajmy się więc do pracy ;)


Składniki:
  1. 3 szkl. mąki pszennej
  2. szczypta soli
  3. 2 jajka
  4. 2/3 szkl. ciepłej wody
  5. 1/2 kg kapusty kiszonej
  6. suszone grzyby
  7. sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz. Kiedy ten będzie nam stygł wówczas możemy zabrać się za ciasto.
  1. Kapustę płukamy w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, po czym gotujemy aż będzie miękka.
  2. Grzyby namaczamy w wodzie na ok. godzinę, po czym gotujemy.
  3. Kapustę przepuszczamy przez maszynkę wraz z grzybami.
  4. Przyprawiamy do smaku i farsz na pierogi gotowy.
  5. Odstawiamy nasz farsz do przestudzenia.
  6. Z mąki, jajek soli oraz wody wyrabiamy ciasto. 
  7. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Nie może kleić się do dłoni.
  8. Takie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką, by się nie kleiło i wycinamy krążki.
  9. Na wycięte krążki nakładamy łyżką farsz i sklejamy.
  10. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. 
  11. Kiedy wypłyną na wierzch  gotujemy jeszcze chwilę i łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz.
  12. Jedna z dwunastu potraw wigilijnych gotowa. Teraz pozostaje mi już tylko życzyć smacznego!
Wystudzone pierogi możemy zapakować w foliowy woreczek, albo plastikowy pojemnik i zamrozić. Dzięki temu pierogi możemy przygotować już na kilka dni przed świętami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz