piątek, 18 grudnia 2015

GYROS NA CIEPŁO ( z ryżem i serem)

Kolejnym "specjałem" jaki uwielbia moja rodzina, a który również ja często serwuję na swoim stole podczas świąt czy rodzinnych spotkań jest "gyros na ciepło".
Ponieważ właśnie mamy święta za pasem, moim zdaniem to doskonały czas na podzielenie się z wami tym oto przepisem.
Składniki są zupełnie takie same jak przy robieniu sałatki gyros z tym, że kapustę pekińską zastępujemy ryżem i dodajemy ser żółty. Gyros w tym wykonaniu jest naprawdę  rewelacyjny - wierzcie mi na słowo puki co, bo jak już sami go spróbujecie wówczas przekonacie się, że miałam rację :) Życzę więc zachwyconych podniebień :)


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 2 cebule
  • ogórki konserwowe
  • ketchup
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez
  • szklanka ryżu
  • 30 dkg. sera żółtego
Sposób przygotowania:
  1. Piersi kroimy w kosteczkę, smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy gyros. Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i wykładamy na piersi z kurczaka.
  3. Tak samo robimy z ogórkami.
  4. Ogórki przykrywamy warstwą ketchupu.
  5. Na ketchup wysypujemy kukurydzę.
  6. Kukurydzę smarujemy warstwą majonezu.
  7. Ma majonez wykładamy ugotowany ryż,a sam wierzch posypujemy startym serem.
  8. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180* przez 40 min. 
  9. Podajemy na ciepło - jest to naprawdę świetna przekąska.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz