piątek, 18 grudnia 2015

KARKÓWKA POD WARZYWAMI

Uwielbiam dania jednogarnkowe, ponieważ w świąteczny czas nie muszę ślęczeć przy kuchence żeby przygotować moim kochanym smakoszom coś pysznego na obiad. Mogę przygotować je wcześniej, a potem tylko wsunąć do piecyka i czekać, aż smaczniutki obiadek sam się zrobi :)


Składniki:
  • 1 kg. karkówki bez kości
  • musztarda
  • zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2-3 duże marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • szklanka bulionu mięsnego
  • 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
  1. Karkówkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i smarujemy musztardą. Odstawiamy do marynaty na 3-4 godziny.
  2. Po tym czasie karkówkę kroimy na ok. centymetrowe plastry, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli i obsmażamy w panierce na złoty kolor.
  3. Usmażone mięso układamy w  naczyniu żaroodpornym ( jeśli nie mamy takiego naczynia możemy użyć zwykłej blaszki do pieczenia ciast i przykryć ją folią aluminiową).
  4. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, marchewki w plastry i wykładamy na mięso.
  5. Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki i wykładamy na warzywach. Całość posypujemy niewielką ilością soli.
  6. Wszystko zalewamy bulionem wymieszanym z majonezem i pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku przez 60-70 min.
  7. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok. 15 min żeby odrobinę zrumienić ziemniaki.
Mięciutka i przepyszna karkóweczka gotowa. Idealna na niedzielny, albo świąteczny obiad.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz