Składniki:
- 1 kg. karkówki bez kości
- musztarda
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
- 4 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2-3 duże marchewki
- 4 duże ziemniaki
- szklanka bulionu mięsnego
- 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
- Karkówkę nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i smarujemy musztardą. Odstawiamy do marynaty na 3-4 godziny.
- Po tym czasie karkówkę kroimy na ok. centymetrowe plastry, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli i obsmażamy w panierce na złoty kolor.
- Usmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym ( jeśli nie mamy takiego naczynia możemy użyć zwykłej blaszki do pieczenia ciast i przykryć ją folią aluminiową).
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę, marchewki w plastry i wykładamy na mięso.
- Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki i wykładamy na warzywach. Całość posypujemy niewielką ilością soli.
- Wszystko zalewamy bulionem wymieszanym z majonezem i pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku przez 60-70 min.
- Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok. 15 min żeby odrobinę zrumienić ziemniaki.
Mięciutka i przepyszna karkóweczka gotowa. Idealna na niedzielny, albo świąteczny obiad.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz