Nie jest to trudny do wykonania wypiek, ale wymaga cierpliwości co do konsumowania - powinien poleżeć kilka godzin by placki zmiękły, ale końcowy efekt wynagradza nam czekanie.
Jeśli ktoś lubi bardziej pocudakować w kuchni to polecam dodać do tego przepisu konfiturę wiśniową, którą ( sporą ilością) smarujemy dwa pierwsze placki przed położeniem na nie masy budyniowej. Wierzcie mi - cudo. Zatem zaczynamy!
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka sody
- 200 ml. śmietany 12%
- 4 łyżki miodu
- 2 budynie śmietankowe ( Duży budyń delecta)
- 3,5 szkl mleka
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- aromat migdałowy
- Gotujemy budyń. Odlewamy 3/4 szkl. mleka w którym rozrabiamy budynie, a resztę zagotowujemy z cukrem. Ugotowany budyń odstawiamy w chłodne miejsce by wystygł.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części rozwałkowujemy na cienki placek i pieczemy ok. 15 min w temp. 180* na blaszce o wymiarach ok. 23/38cm.
- Wystudzony budyń ucieramy mikserem z margaryną oraz odrobiną aromatu migdałowego.
- Zimne placki przekładamy masą budyniową i polewamy wierzch ciasta czekoladą i posypać ( jeśli mamy)płatkami migdałowymi..
Smacznego!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz