sobota, 12 grudnia 2015

TORCIK CZESKI Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Oto kolejne ciasto które idealnie wpisuje się w magię świąt Bożego Narodzenia, ale to wcale nie znaczy, że nie można go przygotować z innej okazji. Prawda jest taka, że ja to ciasto bardzo często serwuję u siebie do niedzielnej kawuni.
 Nie jest to trudny do wykonania wypiek, ale wymaga cierpliwości co do konsumowania - powinien poleżeć kilka godzin by placki zmiękły, ale końcowy efekt wynagradza nam czekanie.
Jeśli ktoś lubi bardziej pocudakować w kuchni to polecam dodać do tego przepisu konfiturę wiśniową, którą ( sporą ilością) smarujemy dwa pierwsze placki przed położeniem na nie masy budyniowej. Wierzcie mi - cudo. Zatem zaczynamy!


Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 ml. śmietany 12%
  • 4 łyżki miodu 
Składniki na masę:
  • 2 budynie śmietankowe ( Duży budyń delecta) 
  • 3,5 szkl mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
  1. Gotujemy budyń. Odlewamy 3/4 szkl. mleka w którym rozrabiamy budynie, a resztę zagotowujemy z cukrem. Ugotowany budyń odstawiamy w chłodne miejsce by wystygł.
  2.  Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części. Każdą z tych części rozwałkowujemy na cienki placek i pieczemy ok. 15 min w temp. 180* na blaszce o wymiarach ok. 23/38cm.
  3. Wystudzony budyń ucieramy mikserem z margaryną oraz odrobiną aromatu migdałowego.
  4. Zimne placki przekładamy masą budyniową i polewamy wierzch ciasta czekoladą i posypać     ( jeśli mamy)płatkami migdałowymi..
TORCIK CZESKI JEST REWELACYJNY, ALE DOPIERO DRUGIEGO DNIA PO UPIECZENIU!!!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz