Składniki:
- 1 kg. filetów z ryby
- 3 duże marchewki
- 2 cebule
- 1 duża pietruszka
- 1/ selera
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- sól, pieprz do smaku
- mąka pszenna
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Filety pokroić w na kawałki ok. 6 cm na 6 cm, przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie panierować w jajku i mące i smażyć na złoty kolor.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
- Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do cebuli, dodać szklankę wody, sól oraz pieprz i dusić na małym ogniu przez 30 minut ( do momentu, aż jarzyny będą miękkie). W razie konieczności dodać więcej wody.
- Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze pogotować kilka minut.
- Na półmisku lub w naczyniu żaroodpornym ( jeśli chcemy rybę podać na ciepło) wykładamy warstwami warzywa - rybę - warzywa - rybę, tak by warzywa tworzyły ostatnią, wierzchnią warstwę.
- Do potrawy można dodać odrobinę cytryny oraz szczyptę cukru. Cytryną również możemy przybrać potrawę.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz