poniedziałek, 14 grudnia 2015

RYBA PO GRECKU

Ryba po grecku to jedna z dwunastu potraw wigilijnych goszczących na polskich stołach tego wyjątkowego wieczora. Jest to potrawa niezwykle delikatna, która na pewno zachwyci podniebienia niejednego smakosza. Ponadto w gorączce wigilijnych przygotowań nie musimy martwić się, że zabraknie nam czasu na jej przygotowanie, ponieważ danie to możemy przygotować dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Ryba wówczas będzie mieć czas by w pełni przejść smakiem i aromatem warzyw. "Greczynka" czyli ryba po grecku jak ją nazywam, smakuje wybitnie zarówno na gorąco jak i na zimno.


Składniki:

  • 1 kg. filetów z ryby
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 duża pietruszka
  • 1/ selera
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna
  • 1 szkl. wody
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Filety pokroić w na kawałki ok. 6 cm na 6 cm, przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie panierować w jajku i mące i smażyć na złoty kolor.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do cebuli, dodać szklankę wody, sól oraz pieprz i dusić na małym ogniu przez 30 minut ( do momentu, aż jarzyny będą miękkie). W razie konieczności dodać więcej wody.
  4. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze pogotować kilka minut.
  5. Na półmisku lub w naczyniu żaroodpornym ( jeśli chcemy rybę podać na ciepło) wykładamy warstwami warzywa - rybę - warzywa - rybę, tak by warzywa tworzyły ostatnią, wierzchnią warstwę. 
  6. Do potrawy można dodać odrobinę cytryny oraz szczyptę cukru. Cytryną również możemy przybrać potrawę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz