sobota, 12 grudnia 2015

PIERNIK

Niezwykle aromatyczną, delikatną i smaczną propozycją na świąteczną słodkość jest przepis na bożonarodzeniowy piernik z powidłami.
Nie tylko nazwa przywołuje dziecięce, gwiazdkowe wspomnienia. Ten zapach sprawia że nawet po latach na chwilę ponownie stajemy się dziećmi wypatrującymi przez zamarznięte okno pierwszej gwiazdki na spowitym ciemnością niebie... :)
Naprawdę zachęcam spróbować tego wypieku, zwłaszcza, że w tej przedświątecznej krzątaninie i natłoku kulinarnych obowiązków ten smakołyk możemy przygotować już na 2-3 dni przed świętami!!!



Składniki:

  • 400 gr. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł ( ja używam śliwkowych)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl. mleka
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę rozpuszczamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z sodą , kakao oraz  przyprawę do piernika.
  3. Mieszając dodajemy do ciasta powidła, a następnie powoli dolewamy ostygnięty tłuszcz.
  4. Masę mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Ciasto wylewamy na wysmarowaną i posypaną bułką tarta lub mąką foremkę                           o wym. ok. 10 cm./ 40 cm.
  6. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180*
  7. Upieczonego i przestudzonego piernika polewamy białą lub czarną czekoladą.
  8. Piernik najlepiej smakuje 2-3 dnia po upieczeniu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz