sobota, 12 grudnia 2015

( mięciutkie) ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Pachnące przyprawą korzenną i cynamonem ciasteczka, dumnie zwisające z zielonej, kolorowo ozdobionej choinki to tradycja w moim domu. Razem z moimi dziećmi rokrocznie około 6 grudnia nieprzerwanie od 14 lat z tego samego przepisu przygotowujemy domowe, świąteczne pierniczki, które potem dowolnie dekorujemy.
Żeby zabawy było więcej nie wykrawamy ich foremkami, ale sami rysujemy formę ciasteczka na tekturowym kartonie, po czym nanosimy wzór na ciasto. Efekty są naprawdę świetne, pierniczki przepyszne, choinka piękna, a dzieci szczęśliwe :)


Składniki:

  • 1 kg. mąki pszennej
  • ok.4 łyżki miodu
  • 1 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 1 opakowanie cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, miód, przyprawę do piernika i cynamon. Gotujemy chwilę żeby składniki się rozpuściły.
  2. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodę, jajka oraz kakao. Dodajemy również przestudzony tłuszcz.
  4. Zagniatamy ciasto. Gdyby było trochę tępawe możemy dodać śmietanę.
  5. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy pierniczki i układamy je na blaszce.
  6. Pieczemy w temp. 180* - pierwszą turę ok 15 min.. Następne należy pilnować bo pieką się znacznie szybciej - moje ok. 7 min.
  7. Upieczone ciasteczka dekorujemy lukrem, polewą, pisakami, cukierkami i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy... Następnie umieszczamy nasze cudeńka w słoju i odstawiamy by dumnie doczekały Bożego Narodzenia.
PIERNICZKI Z TEGO PRZEPISU SĄ MIĘCIUTKIE I NADAJĄ SIĘ DO JEDZENIA OD RAZU!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz