Żeby zabawy było więcej nie wykrawamy ich foremkami, ale sami rysujemy formę ciasteczka na tekturowym kartonie, po czym nanosimy wzór na ciasto. Efekty są naprawdę świetne, pierniczki przepyszne, choinka piękna, a dzieci szczęśliwe :)
Składniki:
- 1 kg. mąki pszennej
- ok.4 łyżki miodu
- 1 szkl cukru
- 1 margaryna
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 torebka przyprawy do piernika
- 1 opakowanie cynamonu
Sposób przygotowania:
- W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy do niej cukier, miód, przyprawę do piernika i cynamon. Gotujemy chwilę żeby składniki się rozpuściły.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, sodę, jajka oraz kakao. Dodajemy również przestudzony tłuszcz.
- Zagniatamy ciasto. Gdyby było trochę tępawe możemy dodać śmietanę.
- Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy pierniczki i układamy je na blaszce.
- Pieczemy w temp. 180* - pierwszą turę ok 15 min.. Następne należy pilnować bo pieką się znacznie szybciej - moje ok. 7 min.
- Upieczone ciasteczka dekorujemy lukrem, polewą, pisakami, cukierkami i co tam jeszcze przyjdzie nam do głowy... Następnie umieszczamy nasze cudeńka w słoju i odstawiamy by dumnie doczekały Bożego Narodzenia.
PIERNICZKI Z TEGO PRZEPISU SĄ MIĘCIUTKIE I NADAJĄ SIĘ DO JEDZENIA OD RAZU!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz