sobota, 5 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNA KAPUSTA Z GROCHEM

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta....Kocham ten czas przedświątecznej gorączki i tego świątecznego podekscytowania. Boże Narodzenie to chyba jedyne święta w roku do których człowiek tak skrupulatnie się przygotowuje i na które czeka z takim podnieceniem. Ta magiczna atmosfera, piękna niebiańska melodia kolęd, kolorowa choinka pod którą chowają się prezenty zapakowane w kolorowe papiery i błyszczące wstążki, dom pełen ludzi - tych bliskich i tych dalszych, ale wszystkich tak samo ważnych i oczywiście najpiękniejsza chwila tego magicznego czasu... Wieczerza Wigilijna.
To podczas niej zasiadamy wszyscy wspólnie przy jednym stole, zastawionym tradycyjnymi 12-toma daniami. To podczas niej zachwycamy się wspaniałymi smakami tradycyjnej polskiej kuchni. A skoro do tego wyjątkowego wieczoru pozostało już nieco mniej niż 3 tygodnie najwyższy więc czas zacząć komponować wigilijne menu:)
Dziś spróbujmy przygotować przepyszną, delikatną, ale lekko kwaśną postną kapustę z grochem. Nic skomplikowanego. Czasu również zbyt dużo nie pochłania. Więc zaczynamy...:)


Składniki:
  1. 1 kg. kapusty kiszonej
  2. 1/2 grochu łupanego
  3. 4 średniej wielkości ziemniaki
  4. 3 cebule
  5. liść laurowy
  6. kilka ziarenek ziela angielskiego
  7. 1 lyżeczka majeranku
  8. olej
  9. pieprz, sól, 1 łyżka cukru
  10. łyżka śmietany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Groch namaczamy w wodzie na jakieś 2 godz.po czym gotujemy do momentu gdy część ziaren będzie się rozpadać, a część będzie jeszcze cała.
Kapustę płuczemy ( jeśli jest bardzo kwaśna robimy to kilkukrotnie ) kroimy nożem i gotujemy z liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim do miękkości.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy na miękko. Następnie ubijamy je tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 
Do ugotowanej, miękkiej kapusty dodajemy groch, utłuczone ziemniaki oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. ( Można kapustę na koniec zaprawić 1 łyżką śmietany, wówczas ta będzie bardziej aksamitna ).

Jeżeli chcemy tę potrawę przygotować w wersji nie postnej. Bo przecież kapusta z grochem to nie wyłącznie danie od święta. Ja często przygotowuję je w domu na zwykłym dniu. Wówczas podsmażam boczek i dodaję do kapusty. Jeśli przygotuję jej zbyt dużo, wtedy gorącą kapuchę nakładam do słoika i odstawiam do lodówki. W taki sposób mam awaryjny obiad na "czarną godzinę".
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz