To podczas niej zasiadamy wszyscy wspólnie przy jednym stole, zastawionym tradycyjnymi 12-toma daniami. To podczas niej zachwycamy się wspaniałymi smakami tradycyjnej polskiej kuchni. A skoro do tego wyjątkowego wieczoru pozostało już nieco mniej niż 3 tygodnie najwyższy więc czas zacząć komponować wigilijne menu:)
Dziś spróbujmy przygotować przepyszną, delikatną, ale lekko kwaśną postną kapustę z grochem. Nic skomplikowanego. Czasu również zbyt dużo nie pochłania. Więc zaczynamy...:)
Składniki:
- 1 kg. kapusty kiszonej
- 1/2 grochu łupanego
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3 cebule
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 lyżeczka majeranku
- olej
- pieprz, sól, 1 łyżka cukru
- łyżka śmietany (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Groch namaczamy w wodzie na jakieś 2 godz.po czym gotujemy do momentu gdy część ziaren będzie się rozpadać, a część będzie jeszcze cała.
Kapustę płuczemy ( jeśli jest bardzo kwaśna robimy to kilkukrotnie ) kroimy nożem i gotujemy z liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim do miękkości.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy na miękko. Następnie ubijamy je tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Do ugotowanej, miękkiej kapusty dodajemy groch, utłuczone ziemniaki oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. ( Można kapustę na koniec zaprawić 1 łyżką śmietany, wówczas ta będzie bardziej aksamitna ).
Jeżeli chcemy tę potrawę przygotować w wersji nie postnej. Bo przecież kapusta z grochem to nie wyłącznie danie od święta. Ja często przygotowuję je w domu na zwykłym dniu. Wówczas podsmażam boczek i dodaję do kapusty. Jeśli przygotuję jej zbyt dużo, wtedy gorącą kapuchę nakładam do słoika i odstawiam do lodówki. W taki sposób mam awaryjny obiad na "czarną godzinę".
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz