Składniki:
- 5 dużych marchewek
- 4 duże ziemniaki
- 1,5 l. bulionu warzywnego
- 2 dojrzałe pomidory
- sól, pieprz, papryka słodka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Marchew myjemy, obieramy i kroimy w grube plasterki.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Warzywa gotujemy w bulionie warzywnym.
- Kiedy będą prawie miękkie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
- Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i gotujemy do miękkości.
- Zaprawiamy zupę śmietaną, a także jeśli zupka wydaje nam się zbyt słodka możemy przełamać ten smak sokiem z cytryny.
- Tak przygotowaną zupę miksujemy blenderem, by miała konsystencję papki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz