wtorek, 17 listopada 2015

ZUPA -KREM MARCHEWKOWY

Zupy uwielbiam pod każdą postacią i każdego rodzaju, a najbardziej zupy kremy. Marchwiowy krem to jeden z moich propozycji na danie obiadowe. Łatwe i tanie. Moje dzieci zajadają się nim do ostatniej łyżki co bardzo mnie cieszy bo zupa ta jest nie tylko smaczna i sycąca, ale co najważniejsze bardzo zdrowa. Dlatego gorąca zachęcam do jej spróbowania.


Składniki:
  • 5 dużych marchewek
  • 4 duże ziemniaki
  • 1,5 l. bulionu warzywnego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w grube plasterki.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Warzywa gotujemy w bulionie warzywnym.
  4. Kiedy będą prawie miękkie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i gotujemy do miękkości.
  6. Zaprawiamy zupę śmietaną, a także jeśli zupka wydaje nam się zbyt słodka możemy przełamać ten smak sokiem z cytryny.
  7.  Tak przygotowaną zupę miksujemy blenderem, by miała konsystencję papki.                                                                                                                                                             Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz