Ciasto to bardzo szybko się robi, a jego wykonanie nie sprawia najmniejszego problemu. Jest słodkie (jak na deser przystało :) ), ale nie mdłe, a biszkopt wręcz rozpływa się w ustach. Dosłownie niebo w gębie :)
Składniki na biszkopt:
- 7 jaj
- 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do piecz.
- 2 łyżeczki octu
Składniki na masę:
- 2 duże budynie Delecta
- 4 szkl. mleka
- 1/3 szkl. cukru
- 1,5 kostki margaryny Kasia
- 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Nasze ciasto zaczynamy od ugotowania budyniu bo on potrzebuje czasu żeby wystygnąć.
- 3 szklanki mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru, a w 1 szklance mleka rozrabiamy budynie.
- Rozrobionym płynem budyniowym zalewamy gotujące się mleko i mieszamy póki budyń nie zgęstnieje.
- Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
- Kiedy budyń stygnie my zabieramy się za biszkopt.
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wlewamy ocet.
- Pieczemy przez 50 minut w temp. 180* C.
- Biszkopt odstawiamy by wystygł, po czym przekrawamy go wzdłuż na 2 blaty.
- Margarynę ucieramy na gładko a następnie dodajemy po trochu wystudzony budyń. Taką masę mieszamy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Tak przygotowaną masę wylewamy na 1 blat biszkoptu (trochę masy zostawiamy aby pokryć nią wierzch i boki ciasta) i przykrywamy drugim blatem.
- Teraz całe ciasto pokrywamy cienką warstwą masy (wierzch i boki).
- Na rozgrzanej patelni prażymy wiórki kokosowe (do momentu uzyskania brązowego koloru).
- Tak sprażonymi wiórkami posypujemy ciasto.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz