poniedziałek, 19 października 2015

NIEBO W GĘBIE

W moim domu ciasto na niedzielnym stole to już tradycja, dlatego w każdy weekend staram się zapewnić moim domowym smakoszom słodkiej i pysznej chwili przyjemności. Dzisiejsza propozycja na słodką rozkosz to ciasto o wdzięcznej nazwie NIEBO W GĘBIE.
Ciasto to bardzo szybko się robi, a jego wykonanie nie sprawia najmniejszego problemu. Jest słodkie (jak na deser przystało :) ), ale nie mdłe, a biszkopt wręcz rozpływa się w ustach. Dosłownie niebo w gębie :)

Składniki na biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do piecz.
  • 2 łyżeczki octu
Składniki na masę:
  • 2 duże budynie Delecta
  • 4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1,5 kostki margaryny Kasia
  • 50 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
  1. Nasze ciasto zaczynamy od ugotowania budyniu bo on potrzebuje czasu żeby wystygnąć.
  2. 3 szklanki mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru, a w 1 szklance mleka rozrabiamy budynie.
  3. Rozrobionym płynem budyniowym zalewamy gotujące się mleko i mieszamy póki budyń nie zgęstnieje.
  4. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Kiedy budyń stygnie my zabieramy się za biszkopt.
  6. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  7. Na koniec wlewamy ocet.
  8. Pieczemy przez 50 minut w temp. 180* C.
  9. Biszkopt odstawiamy by wystygł, po czym przekrawamy go wzdłuż na 2 blaty.
  10. Margarynę ucieramy na gładko a następnie dodajemy po trochu wystudzony budyń. Taką masę mieszamy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Tak przygotowaną masę wylewamy na 1 blat biszkoptu (trochę masy zostawiamy aby pokryć nią wierzch i boki ciasta) i przykrywamy drugim blatem.
  11. Teraz całe ciasto pokrywamy cienką warstwą masy (wierzch i boki).
  12. Na rozgrzanej patelni prażymy wiórki kokosowe (do momentu uzyskania brązowego koloru).
  13. Tak sprażonymi wiórkami posypujemy ciasto.
  14. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godz.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz