czwartek, 15 października 2015

TORT BARBIE Z MASĄ BUDYNIOWĄ

Przedstawiam moje pierwsze dzieło w kategorii Torty. Tort Barbie zrobiony przeze mnie na 10 te  urodziny mojej córci ( 2013 rok).
Byłam z siebie naprawdę dumna:) W końcu to moje pierwsze takie osiągnięcie:).
 Bazą tortu jest najzwyklejszy krem budyniowy, którego smak wcale nas nie zawiedzie.
 Natomiast najistotniejsza była tutaj dekoracja w postaci lalki w sukni wykonanej z masy cukrowej .


Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
Składniki na poncz:
  • 1 cytryna
  • 0,5 szkl. przegotowanej, zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
Składniki na krem maślany:
  • 2 duże budynie Delecta
  • 4 szkl mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • margaryna
  • olejek pomarańczowy
Sposób przygotowania:
  1. 5 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając 1,5 szkl. cukru.
  2. 5 żółtek mieszamy z octem i dodajemy do ubitej piany.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do jajek.
  4. Formę ( ja użyłam blaszanej miseczki) najbardziej zbliżoną wyglądem do dołu sukni smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  5. Wlewamy nasze ciasto do blaszki i pieczemy ok. 30 min.
  6. Upieczone ciasto odstawiamy by wystygło.
  7. 3 szkl mleka gotujemy z cukrem.
  8. W 1 szkl zimnego mleka rozrabiamy budyń który wlewamy do gotującego mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  9. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  10. Margarynę rozcieramy na gładką masę i dodajemy po trochu budyń.
  11. Na koniec  dodajemy odrobinę aromatu.
  12. Zimny biszkopt kroimy na 3 krążki. 
  13. Kolejno nasączamy krążek biszkoptu, po czym nakładamy krem i tak do ostatniego krążka. 
  14. Cały tort smarujemy kremem budyniowym ( wierzch i boki). 
  15.  Na środku wbijamy tułów lalki.
  16. Rozwałkowaną  masę cukrową  przykrywamy dół spódnicy lalki oraz formujemy jej gorset.
  17. Uformowaną już  i wygładzoną masę smarujemy pędzelkiem niewielką ilością oleju by suknia naszej lalki nabrała blasku.
  18. Końcowe ozdoby i wykończenia tortu zależą już wyłącznie od naszych pomysłów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz