Byłam z siebie naprawdę dumna:) W końcu to moje pierwsze takie osiągnięcie:).
Bazą tortu jest najzwyklejszy krem budyniowy, którego smak wcale nas nie zawiedzie.
Natomiast najistotniejsza była tutaj dekoracja w postaci lalki w sukni wykonanej z masy cukrowej .
Składniki na biszkopt:
Bazą tortu jest najzwyklejszy krem budyniowy, którego smak wcale nas nie zawiedzie.
Natomiast najistotniejsza była tutaj dekoracja w postaci lalki w sukni wykonanej z masy cukrowej .
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 0,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Składniki na poncz:
- 1 cytryna
- 0,5 szkl. przegotowanej, zimnej wody
- 3 łyżki cukru
Składniki na krem maślany:
- 2 duże budynie Delecta
- 4 szkl mleka
- 0,5 szkl. cukru
- margaryna
- olejek pomarańczowy
Sposób przygotowania:
- 5 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając 1,5 szkl. cukru.
- 5 żółtek mieszamy z octem i dodajemy do ubitej piany.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do jajek.
- Formę ( ja użyłam blaszanej miseczki) najbardziej zbliżoną wyglądem do dołu sukni smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Wlewamy nasze ciasto do blaszki i pieczemy ok. 30 min.
- Upieczone ciasto odstawiamy by wystygło.
- 3 szkl mleka gotujemy z cukrem.
- W 1 szkl zimnego mleka rozrabiamy budyń który wlewamy do gotującego mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Margarynę rozcieramy na gładką masę i dodajemy po trochu budyń.
- Na koniec dodajemy odrobinę aromatu.
- Zimny biszkopt kroimy na 3 krążki.
- Kolejno nasączamy krążek biszkoptu, po czym nakładamy krem i tak do ostatniego krążka.
- Cały tort smarujemy kremem budyniowym ( wierzch i boki).
- Na środku wbijamy tułów lalki.
- Rozwałkowaną masę cukrową przykrywamy dół spódnicy lalki oraz formujemy jej gorset.
- Uformowaną już i wygładzoną masę smarujemy pędzelkiem niewielką ilością oleju by suknia naszej lalki nabrała blasku.
- Końcowe ozdoby i wykończenia tortu zależą już wyłącznie od naszych pomysłów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz