Masa cukrowa fantastycznie się poddaje, łatwo ją modelować, a poza tym dzięki niej możemy stworzyć naprawdę bajkowe torty.
Składniki:
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy ( ja kupuję w aptece)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml. wody
- aromat pomarańczowy lub migdałowy
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ale nie można jej zagotować!
- Kiedy płyn przestygnie ( ale nie całkowicie, musi być trochę ciepły) dodawać po trochu cukier puder ciągle mieszając. Cukier dodajemy do momentu gdy masa osiągnie konsystencję plasteliny ( użycie podanej ilości cukru może okazać się nie konieczne). Na początku masa będzie kleić się nam do rąk. Możemy sobie pomóc posypując dłonie cukrem pudrem.
- Blat smarujemy olejem, albo posypujemy cukrem pudrem bądź mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na nim masę.
- Jeżeli masę mamy wykorzystać do obłożenia ciasta musimy ją rozwałkować na dużej powierzchni na wielkość co najmniej dwukrotnie większą od ciasta które mamy nią obłożyć.
- Ciasto które chcemy przykryć masą musi być pokryte kremem na bazie masła, bo ono umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta.
- Ponad to pamiętajmy, żeby ciasto przed obłożeniem masą cukrową schłodzić w lodówcę, aby było bardziej stabilne.
- Masę nałożyć na ciasto. Wygładzić wierzch, a porem boki. Nadmiar ciasta odkroić.
- Z resztek masy można wykorzystać na ozdoby( listki, kwiatki, itp.)
- Jeżeli chcemy przechować masę cukrową należy ją szczelnie zamknąć np. w foliowym woreczku i umieścić w lodówce.
- Masa cukrowa według mnie nie jest najlepsza w smaku. Jest bardzo słodka. Ale przecież jej głównym zadaniem jest nie smakować, a nadać tortowi pięknego wyglądu i w tym spełnia się znakomicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz