czwartek, 15 października 2015

MASA CUKROWA

Masa cukrowa z tego przepisu ( znalazłam go dość dawno  temu w necie) jest elementem ozdobnym niektórych z moich tortów. Z niej wykonuję również ozdoby dekoracyjne takie jak kwiaty, listki, motylki... W przypadku kiedy chcę by powstała z niej kolorowa ozdoba, np. czerwona róża, czy zielony listek, wówczas do masy, albo jej części ( zależy ile masy potrzebuję na wykonanie danej ozdoby) dosypuję odrobinę barwnika spożywczego ( kupuję takie na allegro) - ilość barwnika zależy od intensywności koloru jaki w efekcie chcemy uzyskać. Próby kolorystyczne zaczynamy od dodania barwnika tyle co czubek od zapałki, potem w miarę naszych potrzeb możemy ilość proszku zwiększyć - i tak do momentu uzyskania oczekiwanego efektu kolorystycznego.
Masa cukrowa fantastycznie się poddaje, łatwo ją modelować, a poza tym dzięki niej możemy stworzyć naprawdę bajkowe torty.

Składniki:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy ( ja kupuję w aptece)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml. wody
  • aromat pomarańczowy lub migdałowy
Sposób przygotowania:
  1. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ale nie można jej zagotować!
  2. Kiedy płyn przestygnie ( ale nie całkowicie, musi być trochę ciepły) dodawać po trochu cukier puder ciągle mieszając. Cukier dodajemy do momentu gdy masa osiągnie konsystencję plasteliny ( użycie podanej ilości cukru może okazać się nie konieczne). Na początku masa będzie kleić się nam do rąk. Możemy sobie pomóc posypując dłonie cukrem pudrem.
  3. Blat smarujemy olejem, albo posypujemy cukrem pudrem bądź mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na nim masę. 
  4. Jeżeli masę mamy wykorzystać do obłożenia ciasta musimy ją rozwałkować na dużej powierzchni na wielkość co najmniej dwukrotnie większą od ciasta które mamy nią obłożyć.
  5. Ciasto które chcemy przykryć masą musi być pokryte kremem na bazie masła, bo ono umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta.
  6. Ponad to pamiętajmy, żeby ciasto przed obłożeniem masą cukrową schłodzić w lodówcę, aby było bardziej stabilne.
  7. Masę nałożyć na ciasto. Wygładzić wierzch, a porem boki. Nadmiar ciasta odkroić.
  8. Z resztek masy można wykorzystać na ozdoby( listki, kwiatki, itp.)
  9. Jeżeli chcemy przechować masę cukrową należy ją szczelnie zamknąć np. w foliowym woreczku i umieścić w lodówce. 
  10. Masa cukrowa według mnie nie jest najlepsza w smaku. Jest bardzo słodka. Ale przecież jej głównym zadaniem jest nie smakować, a nadać tortowi pięknego wyglądu i w tym spełnia się znakomicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz