wtorek, 13 października 2015

TORT KAWOWY Z KREMEM MAŚLANYM

Coś dziś tak za mną chodziło... W sensie miałam na coś smaczek... i w końcu wiem... na coś słodkiego!!! Tak więc zakasałam rękawy i wzięłam się do roboty. Arcydzieło to może nie jest, ale w smaku... mmmmm pyszności:)


Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 5 kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 kostka margaryny
Przygotowanie:
  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
  2. Dodajemy żółtka, a następnie produkty sypkie.
  3. Wlewamy roztopioną i wystudzoną margarynę.
  4. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  5. Wylewamy ciasto do blaszki i 35 min.
  6. Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy by wystygło.
  7. Zimny biszkopt kroimy na 3 krążki.
Składniki na krem:
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1,5 kostki margaryny
  • olejek migdałowy
Przygotowanie.
  1. Żółtka ucieramy z cukrem w miseczce umieszczonej nad gorącą wodą. 
  2. Margarynę ucieramy na gładko w drugim naczyniu.
  3. Do margaryny dodajemy masę jajeczną i odrobinę olejku migdałowego. Dokładnie ucieramy.
  4. Przekładamy nią krążki biszkopta. 
  5. Także wierzch i boki tortu pokrywamy kremem.
  6. Dekorujemy według uznania.
Mój torcik z wierzchu jest ubogi bo chęć jego skonsumowania przerosła ochotę na jego dekorowanie:)
Ale smak ma niesamowity.

W taką jesienno - zimową pogodę odrobina słodkości na poprawę humoru i deczko likierku kawowego na rozgrzanie to wręcz idealne połączenia:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz