Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 5 kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 kostka margaryny
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
- Dodajemy żółtka, a następnie produkty sypkie.
- Wlewamy roztopioną i wystudzoną margarynę.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Wylewamy ciasto do blaszki i 35 min.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy by wystygło.
- Zimny biszkopt kroimy na 3 krążki.
Składniki na krem:
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1,5 kostki margaryny
- olejek migdałowy
Przygotowanie.
- Żółtka ucieramy z cukrem w miseczce umieszczonej nad gorącą wodą.
- Margarynę ucieramy na gładko w drugim naczyniu.
- Do margaryny dodajemy masę jajeczną i odrobinę olejku migdałowego. Dokładnie ucieramy.
- Przekładamy nią krążki biszkopta.
- Także wierzch i boki tortu pokrywamy kremem.
- Dekorujemy według uznania.
Ale smak ma niesamowity.
W taką jesienno - zimową pogodę odrobina słodkości na poprawę humoru i deczko likierku kawowego na rozgrzanie to wręcz idealne połączenia:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz