wtorek, 13 października 2015

TORT OWOCOWY Z KREMEM MAŚLANO - CZEKOLADOWYM

Torty może nie są moją specjalnością, ale jednego jestem pewna, że jeśli w to co robimy wkładamy całe swoje serce, co by to nie było na pewno się uda. Poza tym ja lubię wyzwania więc dlaczego za takie nie postawić sobie pieczenia tortów. Więc próbujemy. Jak na razie idzie mi ok:)
Jednym z takich wyzwań cukierniczych był tort na 13-te urodziny mojego syna. I muszę przyznać, że zarówno smakowo jak i wizualnie moim zdaniem wyszedł mi całkiem dobrze:)


Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
Składniki na poncz:
  • 2 cytryny
  • 1 szkl. przegotowanej, zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
Składniki na krem maślany:
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1,5 kostki margaryny ( Palma)- musi mieć temp. pokojową.
  • 1 torebka polewy czekoladowej białej.
Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu ( ja używam wiśniowego)
  • 1 opakowanie biszkoptów do obłożenia
  • świeże owoce według uznania
Sposób przygotowania:
  1. 7 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając 1,5 szkl. cukru.
  2. 7 żółtek mieszamy z octem i dodajemy do ubitej piany.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do jajek.
  4. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  5. Wlewamy nasze ciasto do blaszki i pieczemy ok. 30 min.
  6. W czasie kiedy piecze się nasz biszkopt, my zaczynamy robić krem.
  7. W garnku z wodą umieszczamy polewę czekoladową i gotujemy, aż ta się całkowicie rozpuści.
  8. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą, wbijamy 4 żółtka i ucieramy mikserem z dodatkiem cukru pudru, aż masa będzie biała.
  9. W drugiej miseczce ucieramy na gładko margarynę.
  10. Do margaryny dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy.
  11. Na koniec dolewamy rozpuszczoną białą czekoladę jeszcze raz dokładnie ucieramy.
  12. Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  13. W tym czasie łączymy ze sobą sok z wyciśniętych cytryn, cukier i wodę - mieszamy. 
  14. Zimny już biszkopt kroimy na 3 blaty.
  15. Na paterze umieszczamy jeden krążek, nasączamy go ponczem ( niezbyt obficie) i smarujemy dżemem na który nakładamy część kremu maślanego.
  16. Przykrywamy następnym krążkiem, który również nasączamy ponczem po czym nakładamy kolejną część kremu.
  17. Na kremie umieszczamy ostatni krążek biszkoptu, a następnie nasączamy.
  18. Cały tort smarujemy resztą kremu i obkładami biszkoptami.
  19. Na wierzchu tortu układamy owoce ( takie jakie najbardziej lubimy).
  20. Dla dopełnienia całości, tort obwiązujemy kokardką. 
  21. Tort wkładamy do lodówki na jakieś 2 godz, żeby krem stężał. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz