Jednym z takich wyzwań cukierniczych był tort na 13-te urodziny mojego syna. I muszę przyznać, że zarówno smakowo jak i wizualnie moim zdaniem wyszedł mi całkiem dobrze:)
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Składniki na poncz:
- 2 cytryny
- 1 szkl. przegotowanej, zimnej wody
- 3 łyżki cukru
Składniki na krem maślany:
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1,5 kostki margaryny ( Palma)- musi mieć temp. pokojową.
- 1 torebka polewy czekoladowej białej.
Dodatkowo:
- słoiczek dżemu ( ja używam wiśniowego)
- 1 opakowanie biszkoptów do obłożenia
- świeże owoce według uznania
Sposób przygotowania:
- 7 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając 1,5 szkl. cukru.
- 7 żółtek mieszamy z octem i dodajemy do ubitej piany.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do jajek.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
- Wlewamy nasze ciasto do blaszki i pieczemy ok. 30 min.
- W czasie kiedy piecze się nasz biszkopt, my zaczynamy robić krem.
- W garnku z wodą umieszczamy polewę czekoladową i gotujemy, aż ta się całkowicie rozpuści.
- Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą, wbijamy 4 żółtka i ucieramy mikserem z dodatkiem cukru pudru, aż masa będzie biała.
- W drugiej miseczce ucieramy na gładko margarynę.
- Do margaryny dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy.
- Na koniec dolewamy rozpuszczoną białą czekoladę jeszcze raz dokładnie ucieramy.
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
- W tym czasie łączymy ze sobą sok z wyciśniętych cytryn, cukier i wodę - mieszamy.
- Zimny już biszkopt kroimy na 3 blaty.
- Na paterze umieszczamy jeden krążek, nasączamy go ponczem ( niezbyt obficie) i smarujemy dżemem na który nakładamy część kremu maślanego.
- Przykrywamy następnym krążkiem, który również nasączamy ponczem po czym nakładamy kolejną część kremu.
- Na kremie umieszczamy ostatni krążek biszkoptu, a następnie nasączamy.
- Cały tort smarujemy resztą kremu i obkładami biszkoptami.
- Na wierzchu tortu układamy owoce ( takie jakie najbardziej lubimy).
- Dla dopełnienia całości, tort obwiązujemy kokardką.
- Tort wkładamy do lodówki na jakieś 2 godz, żeby krem stężał.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz