Moja już prawie gotowa, teraz tylko się klaruje, ale pozwoliłam sobie kropelkę jej spróbować i muszę przyznać, że mniammm:). Nieziemski kolor, zapach i smak...
Składniki:
- 1 kg pigwy
- otarta skórka i sok z jednej cytryny
- 200 ml spirytusu
- 1 niepełna szkl wody
- 1,5 - 2 szkl. cukru
- Owoce pigwy umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć nasiona.
- Wrzucić do słoja i zalać spirytusem odstawić na 4 tygodnie.
- Po tym czasie odlać alkohol, a owoce zalać syropem cukrowym (wodę gotujemy z cukrem, aż ten się rozpuści. Wystudzonym syropem zalewamy owoce).
- Odstawiamy na kolejny miesiąc.
- Po upływie tego czasu odlany wcześniej alkohol łączymy z uzyskanym syropem pigwowym.
- Przecedzamy przez lnianą ściereczkę, watę lub filtr do kawy po czym butelkujemy i odstawiamy do spiżarni na około 3 miesiące. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz