piątek, 2 października 2015

NALEWKA Z PIGWY (tzw. PIGWÓWKA)

Tak więc, jak obiecałam we wcześniejszym poście, przepis na pigwówkę poniżej:)
Moja już prawie gotowa, teraz tylko się klaruje, ale pozwoliłam sobie kropelkę jej spróbować i muszę przyznać, że mniammm:). Nieziemski kolor, zapach i smak...


Składniki:
  • 1 kg pigwy
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny
  • 200 ml spirytusu
  • 1 niepełna szkl wody
  • 1,5 - 2 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
  1. Owoce pigwy umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć nasiona.  
  2. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem odstawić na 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie odlać alkohol, a owoce zalać syropem cukrowym (wodę gotujemy z cukrem, aż ten się rozpuści. Wystudzonym syropem zalewamy owoce).
  4. Odstawiamy na kolejny miesiąc.
  5. Po upływie tego czasu odlany wcześniej alkohol łączymy z uzyskanym syropem pigwowym. 
  6. Przecedzamy przez lnianą ściereczkę, watę lub filtr do kawy po czym butelkujemy i odstawiamy do spiżarni na około 3 miesiące.                                                                                                                                                                                                                              Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz