czwartek, 1 października 2015

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW NA ZIMĘ

I nadeszła jesień - zimne noce i poranki, krótkie i ponure dni. Zieleń niegdyś widoczna z oknem zmieniła swój kolor w złoty brąz... Nie tylko ja odczuwam te zmiany. W mojej szklarni pomidory które jeszcze niedawno czerwieniły się na gałęziach, dziś zielenią się ze smutku:) Raczej mała szansa na to by wszystkie zdołały dojrzeć. Dlatego by nie spisać ich wszystkich na straty zrobiłam kilka porcji sałatki z zielonych pomidorów na zimę, a teraz chcę przepisem podzielić się z wami.


Składniki:
  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchewki
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Zalewa:
  • 1 szkl. octu
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
Sposób przygotowania:
  1. Pomidory myjemy, kroimy w plasterki.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w pół piórka.
  3. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
  5. Wszystko zasypujemy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 2 godz., aby puściły sok.
  6. Po tym czasie gotujemy w garnku zalewę, dodajemy do niej warzywa wraz z sokiem i gotujemy 3 min.
  7. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez chwilę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz