Składniki:
- 2 kg zielonych pomidorów
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchewki
- 2 średnie papryki czerwone
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Zalewa:
- 1 szkl. octu
- 4 szkl. wody
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
Sposób przygotowania:
- Pomidory myjemy, kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy, kroimy w pół piórka.
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
- Wszystko zasypujemy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 2 godz., aby puściły sok.
- Po tym czasie gotujemy w garnku zalewę, dodajemy do niej warzywa wraz z sokiem i gotujemy 3 min.
- Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez chwilę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz