czwartek, 1 października 2015

SYROP Z PIGWY DO HERBATY NA ZIMĘ

Pigwa to cudownie aromatyczny i niezwykle zdrowy owoc zwany polską cytryną, gdyż smak i właściwości ma do  niej bardzo zbliżone.
Właśnie zbliża się pora zbioru tych owoców. Zbiór  owoców przypada na październik, ale krzewy, które rosną w miejscu nasłonecznionym, ciepłym mają już na pewno żółte, dojrzałe i gotowe do zbioru owoce. Ja takie właśnie zebrałam i przetworzyłam część na nalewkę pigwową, a część na syrop do herbaty.Nalewka już się zrobiła(przepis niebawem na moim blogu) a dziś syrop z pigwy do herbatki na zimę ( i nie tylko). Syrop ten ma cudowny smak i jeszcze piękniejszy zapach, a do tego jest źródłem m.in. wit.C. Ponad to wykonanie tego soku jest banalnie proste.


Składniki:
  • ok. 2 kg. owoców pigwy
  • 1 kg. cukru
Przygotowanie:
Pigwy umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na małe cząstki. Pokrojone owoce wkładamy do dużego słoja warstwami przesypując je cukrem. Odstawiamy zakręcony słój na 4 dni codziennie potrząsając nim by cukier się całkowicie rozpuścił. Po tym czasie powstały syrop odlewamy ze słoja
i rozlewamy do słoiczków. Pasteryzujemy ok. 10 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz