Składniki na biszkopt:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- szczypra soli
- 500 ml. śmietanki 36%
- 2 śmietan fix
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 szkl. przegotowanej wody
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania :
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
- Dodajemy po jednym żółtku.
- Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec do masy wlewamy roztopioną wcześniej margarynę.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Tortownicę wysmarować i wysypać bułką tartą.
- Przelewamy do niej masę i pieczemy 35 min.
- W tym czasie ubijamy mikserem śmietanę z dodatkiem śmietan fixów i cukru - najpierw na najmniejszych obrotach, następnie na szybkich, aż do zesztywnienia . ( Dodam jeszcze,że ja oprócz śmietan fixów dodaję jeszcze 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody - wtedy masa jest bardziej stabilna).
- Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy by wystygł.
- Robimy poncz do nasączenia ciasta: mieszamy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier.
- Zimne ciasto kroimy na 3 krążki.
- Na paterze układamy kolejno krążki biszkopta, nasączamy ponczem i wykładamy porcję kremu.
- Czynność tę powtarzamy trzykrotnie.
- Pamiętajmy by odłożyć sobie trochę masy śmietanowej na kolorowe elementy dekoracyjne wierzchu tortu.
- Na koniec ostrym nożem wycinamy z przełożonego masą tortu kształt głowy kota.
- Cały tort za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki wykładamy masą śmietankową.
- Odłożoną wcześniej część masy zabarwiamy kakaem - powstaną z niej wąski i oczy naszego kotka, niewielką część kisielem w proszku - powstanie z niej nosek i kokardka.
- Jeśli jesteście w posiadaniu jakichś dekoracji cukierniczych również możecie ich użyć, wszystko zależy od naszej inwencji:)
- Pamiętajmy by tort na jakiś czas włożyć do lodówki. Krem śmietanowy musi mieć czas by stężeć.
Miłej zabawy życzę oraz owocnej pracy... Smacznego!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz