wtorek, 13 października 2015

TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ HELLO KITY

Pierwsze urodziny mojej najmłodszej córeczki zmotywowały mnie do podjęcia kolejnego wyzwania, które ochoczo zrealizowałam. Czy zdałam ten egzamin? To sami musicie osądzić. Według moich, domowych smakoszy zdałam go na 5+, ale oni zawsze mnie wysoko oceniają:)


Składniki na biszkopt:
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • szczypra soli
  • 500 ml. śmietanki 36%
  • 2 śmietan fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szkl. przegotowanej wody 
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania :
  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem.
  2. Dodajemy po jednym żółtku.
  3. Następnie wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec do masy wlewamy roztopioną wcześniej margarynę.
  5. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Tortownicę wysmarować i wysypać bułką tartą.
  7. Przelewamy do niej masę i pieczemy 35 min.
  8. W tym czasie ubijamy mikserem śmietanę z dodatkiem śmietan fixów i cukru - najpierw na najmniejszych obrotach, następnie na szybkich, aż do zesztywnienia . ( Dodam jeszcze,że ja oprócz śmietan fixów dodaję jeszcze 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody - wtedy masa jest bardziej stabilna).
  9. Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy by wystygł.
  10. Robimy poncz do nasączenia ciasta: mieszamy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier.
  11. Zimne ciasto kroimy na 3 krążki.
  12. Na paterze układamy kolejno krążki biszkopta, nasączamy ponczem i wykładamy porcję kremu.
  13. Czynność tę powtarzamy trzykrotnie.
  14. Pamiętajmy by odłożyć sobie trochę masy śmietanowej na kolorowe elementy dekoracyjne wierzchu tortu.
  15. Na koniec ostrym nożem wycinamy z przełożonego masą tortu kształt głowy kota.
  16. Cały tort za pomocą szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki wykładamy masą śmietankową. 
  17. Odłożoną wcześniej część masy zabarwiamy kakaem - powstaną z niej wąski i oczy naszego kotka, niewielką część kisielem w proszku - powstanie z niej nosek i kokardka.
  18. Jeśli jesteście w posiadaniu jakichś dekoracji cukierniczych również możecie ich użyć, wszystko zależy od naszej inwencji:)
  19. Pamiętajmy by tort na jakiś czas włożyć do lodówki. Krem śmietanowy musi mieć czas by stężeć.
Miłej zabawy życzę oraz owocnej pracy... Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz