- ok. 1/2 kg. kiełbasy cienkiej
- 2-3 laski białej kiełbasy
- 20 dkg wędzonego boczku
- 500 ml. zakwasu (żurku)
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kucharka
- 1/3 szkl. śmietany
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę cienką pokrój w plasterki i zalej 1 1/2 l wody dodaj białą kiełbasę i zagotuj na małym gazie ok. 15 min.
- Wyjmij białą kiełbasę i pokrój na plasterki. Ponownie wrzuć ją do gotowania.
- Dodaj do zupy przyprawy.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, a następnie dodaj do gotującego się żurku.
- Zupę zalej zakwasem.
- Gotuj ok. 20 min.
- Zapraw śmietaną oraz łyżką mąki wymieszanej z 1/2 szkl. zimnej wody i żur gotowy.
- Ugotuj jajka na twardo. Po wystudzeniu oskub je i przekrój na połówki.
- Wlej żurek do miseczek i połóż na wierzch połówkę jajka.
- Podawaj z pieczywem.
Do żurku można ugorować kilka ziemniaków i zastąpić nimi pieczywo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz