czwartek, 10 września 2015

ŻUREK TRADYCYJNY

Ostatnio naszła mnie ochota na żurek, którego dość dawno nie robiłam, a który naprawdę lubię. Jak pomyślałam tak też zrobiłam i proszę oto mamy dziś post pod tytułem przepyszny "żurek tradycyjny". Szybka i tania w przygotowaniu propozycja obiadu.  Zapraszam!


Składniki:
  • ok. 1/2 kg. kiełbasy cienkiej
  • 2-3 laski białej kiełbasy
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 500 ml. zakwasu (żurku)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1/3 szkl. śmietany
  • 3 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Kiełbasę cienką pokrój w plasterki i zalej 1 1/2 l wody dodaj białą kiełbasę i zagotuj na małym gazie ok. 15 min.
  2. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój na plasterki. Ponownie wrzuć ją do gotowania.
  3. Dodaj do zupy przyprawy.
  4. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, a następnie dodaj do gotującego się żurku.
  5. Zupę zalej zakwasem.
  6. Gotuj ok. 20 min.
  7.  Zapraw śmietaną oraz łyżką mąki wymieszanej z 1/2 szkl. zimnej wody i żur gotowy.
  8. Ugotuj jajka na twardo. Po wystudzeniu oskub je i przekrój na połówki.
  9. Wlej żurek do miseczek i połóż na wierzch połówkę jajka.
  10. Podawaj z pieczywem.
Do żurku można ugorować kilka ziemniaków i zastąpić nimi pieczywo.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz