wtorek, 8 września 2015

CHŁODNIK OGÓRKOWY

Chłodnik ogórkowy to fantastyczna propozycja na upalne dni lata. Takiego lata jakie mieliśmy niedawno. No bo kto ma ochotę na gorący, syty posiłek przy temperaturze grubo przekraczającej 30 stopni? Wystarczy kilka chwil by przygotować orzeźwiający i chłodzący chłodnik który napewno każdemu zasmakuje.
Ponadto ja ten chłodnik serwuję nie tylko jako zupę, lecz często podaję go jako dodatek do drugiego dania w zastępstwie surówki - naprawdę fajna kompozycja.


Składniki:
  • 1/2 l kefiru naturalnego
  • 2 ogórki małosolne
  • 3-4 średniej wielkości ogórki świeże (nie obieramy ze skórki)
  • ząbek czosnku
  • pęczek posiekanego koperku
  • szczypta pieprzu mielonego
Sposób przygotowania:
  1.  Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki małosolne oraz świeże.
  2. Koperek myjemy i drobno siekamy.
  3. Do naczynia wlewamy kefir i dodajemy starte ogórki, posiekany koper oraz przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku pieprzem.
  4. Jeżeli uznamy nasz chłodnik za zbyt mało wyrazisty w smaku wówczas możemy dodać więcej ogórka małosolnego ( to nim regulujemy sobie ostrość nasze zupki).
  5. Tak przygotowany chłodnik schładzamy w lodówce.
  6. Podajemy jako przekąska lub jako dodatek do dania.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz