Ponadto ja ten chłodnik serwuję nie tylko jako zupę, lecz często podaję go jako dodatek do drugiego dania w zastępstwie surówki - naprawdę fajna kompozycja.
Składniki:
- 1/2 l kefiru naturalnego
- 2 ogórki małosolne
- 3-4 średniej wielkości ogórki świeże (nie obieramy ze skórki)
- ząbek czosnku
- pęczek posiekanego koperku
- szczypta pieprzu mielonego
- Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki małosolne oraz świeże.
- Koperek myjemy i drobno siekamy.
- Do naczynia wlewamy kefir i dodajemy starte ogórki, posiekany koper oraz przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku pieprzem.
- Jeżeli uznamy nasz chłodnik za zbyt mało wyrazisty w smaku wówczas możemy dodać więcej ogórka małosolnego ( to nim regulujemy sobie ostrość nasze zupki).
- Tak przygotowany chłodnik schładzamy w lodówce.
- Podajemy jako przekąska lub jako dodatek do dania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz