Szybki, prosty i tani przepis na smaczny deser.... Zapraszam :)
Składniki:
- 1,5-2 kg jabłek
- 1/2 kg. mąki
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Starte jabłka przesmażamy w garnku z 2 łyżkami cukru ( jeżeli jabłka puściły podczas tarcia sporo soku nie podlewamy ich podczas gotowania wodą, natomiast jeśli są zbyt suche, dodajemy trochę wody by nie przywierały nam do dna garnka).
- Przygotowujemy ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie należy przesiekać nią margarynę. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i mleko i zagniatamy ciasto.
- Wyrobione już ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki w której będziemy je piec.
- Jedną część rozwałkowanego ciasta układamy na blaszce, nakładamy na nią przesmażone jabłka i przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta.
- Nakłuwamy widelcem wierzchnią część ciasta i pieczemy 30-40 min.
- Wierzch ciasta przed wstawieniem do piecyka możemy posypać kruszonką wtedy ciacho jest jeszcze lepsze. Dla chętnych przepis na kruszonkę poniżej:)
- 2/3 kostki margaryny (200g)
- ok. 1/2 szkl cukru ( 100 g)
- ok 1 szkl. mąki ( 100g)
Smacznego :)
PS. Jeżeli jabłka przesmażymy z dodatkiem 2 łyżeczek cynamony wówczas zrobi nam się prawdziwy bożonarodzeniowy wypiek... Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz