wtorek, 8 września 2015

JABŁECZNIK

To ciasto jest naprawdę łatwym w przygotowaniu ciastem. Ponadto zawsze wychodzi i co ważniejsze kosztuje nas grosze, tym bardziej teraz, kiedy sezon jabłkowy w pełni więc raczej łatwo o ten rajski produkt:)
Szybki, prosty i tani przepis na smaczny deser.... Zapraszam :)


Składniki:
  •  1,5-2 kg jabłek 
  • 1/2 kg. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Starte jabłka przesmażamy w garnku z 2 łyżkami cukru ( jeżeli jabłka puściły podczas tarcia sporo soku nie podlewamy ich podczas gotowania wodą, natomiast jeśli są zbyt suche, dodajemy trochę wody by nie przywierały nam do dna garnka).
  3. Przygotowujemy ciasto:                                                                                                                   Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie należy przesiekać nią margarynę. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i mleko i zagniatamy ciasto.
  4. Wyrobione już ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki w której będziemy je piec.
  5. Jedną część rozwałkowanego ciasta układamy na blaszce, nakładamy na nią przesmażone jabłka i przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią ciasta.
  6. Nakłuwamy widelcem wierzchnią część ciasta i pieczemy 30-40 min.
  7. Wierzch ciasta przed wstawieniem do piecyka możemy posypać kruszonką wtedy ciacho jest jeszcze lepsze. Dla chętnych przepis na kruszonkę poniżej:)    
  • 2/3 kostki margaryny (200g)
  • ok. 1/2 szkl cukru ( 100 g)
  • ok 1 szkl. mąki     ( 100g)   
           Smacznego  :)

PS. Jeżeli jabłka przesmażymy z dodatkiem 2 łyżeczek cynamony wówczas zrobi nam się prawdziwy bożonarodzeniowy wypiek... Polecam.                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz