poniedziałek, 7 września 2015

SOK WINOGRONOWY NA ZIMĘ

Winorośl rosnąca na moim podwórku daje naprawdę obfite plony, ale przede wszystkim przepyszne, słodkie owoce. Jak to mówią " od przybytku głowa nie boli" tym bardziej, że sok z winogron jest według mnie najlepszym sokiem na świecie. Zawsze mam jego zapas w piwnicy. Dlatego i tym razem postanowiłam uzupełnić jego braki na piwnicznych półeczkach.
Sok winogronowy jest bardzo prostym w przygotowaniu sokiem i w zasadzie nie potrzebuje żadnych proporcji w przepisie. Ja zawsze robię go " na oko".


Składniki:

  • winogrona
  • cukier
  • troszkę wody
Sposób przygotowania:

Winogrona odrywamy od kiści, myjemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę ( trochę, by winogrona nie przywarły do garnka) i gotujemy ok. 10 min. żeby nasze owoce puściły sok. Po tym czasie winogrona przelewamy przez sito. Do odlanego soku dodajemy cukier ( moje soki są bardzo słodkie) i gotujemy ok. 5 min. Gorący sok przelewamy do butelek. Pasteryzujemy przez kilka minut

Taki słodki i aromatyczny sok po rozcieńczeniu  to naprawdę  prawdziwy rarytas :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz