Moi domownicy przepadają za nim, ja zresztą też:) Dlatego niniejszym przedstawiam Państwu moją wersję placka po węgiersku i nieskromnie muszę przyznać, że jest PYCHA :)
Składniki na placki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany
- pieprz, sól, kucharek do smaku
Sposób przygotowania placków:
Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajka, śmietanę oraz mąkę. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim placek wielkości dna patelni.
Składniki na gulasz:
- 1 kg. łopatki wieprzowej
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 4-5 ogórków kiszonych
- 4-5 średnich dojrzałych pomidorów ( mogą być pomidory w puszce)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 4 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta kucharka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka smalcu
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy na min paprykę ostrą, paprykę słodką oraz kminek.
- Do przypraw dodajemy mięso i smażymy 10 min.
- Po tym czasie podlewamy mięso 1/2 szkl. wody i dusimy ok 30 min.
- Na tłuszczu zeszklić cebulkę pokrojoną w pół piórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodać pokrojone w kostkę paprykę czerwoną, pomidory i ogórki. Smażyć 5 min.
- Po tym czasie podsmażone warzywa dodajemy do mięsa. Dodajemy również ziele angielskie i listki laurowe.
- Doprawiamy kucharkiem i 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.
- Dusimy do miękkości.
- Na połowie gorącego, świeżo upieczonego placka ziemniaczanego wykładamy nasz gulasz i przykrywamy drugą połową placka.
- Dla uzupełnienia wierzch placka polewamy lekko śmietaną.
- Podajemy z zestawem surówek.
Naprawdę polecam spróbować i życzę smacznego
Nałowiłam od Ciebie extra przepisów obiadowych. Dziękuję bardzo i zabieram sie do roboty od jutra. To potrawy mojego dzieciństwa z kuchni mamy,babci i mojej tez trochę. Ważne,że są podane proporcje składników. Pozdrawiam smacznie.
OdpowiedzUsuń