poniedziałek, 7 września 2015

PLACEK PO WĘGIERSKI ( ZBÓJNICKU)

Placek po węgiersku, czy po zbójnicku jak kto woli to nic innego jak powszechnie znane i lubiane w Polsce placki ziemniaczane z pikantnym i treściwym sosem. Mniammmm!
Moi domownicy przepadają za nim, ja zresztą też:) Dlatego niniejszym przedstawiam Państwu moją wersję placka po węgiersku i nieskromnie muszę przyznać, że jest PYCHA :)


Składniki na placki:

  • 2 kg ziemniaków 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz, sól, kucharek do smaku
Sposób przygotowania placków:

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajka, śmietanę oraz mąkę. Doprawiamy przyprawami do smaku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim placek wielkości dna patelni. 

Składniki na gulasz:
  • 1 kg. łopatki wieprzowej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 4-5 średnich dojrzałych pomidorów ( mogą być pomidory w puszce)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta kucharka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka smalcu
Sposób przygotowania:
  1. Mięso kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy na min paprykę ostrą, paprykę słodką oraz kminek.
  3. Do przypraw dodajemy mięso i smażymy 10 min.
  4. Po tym czasie podlewamy mięso 1/2 szkl. wody i dusimy ok 30 min.
  5. Na tłuszczu zeszklić cebulkę pokrojoną w pół piórka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  6. Dodać pokrojone w kostkę paprykę czerwoną, pomidory i ogórki. Smażyć 5 min.
  7. Po tym czasie podsmażone warzywa dodajemy do mięsa. Dodajemy również ziele angielskie     i listki laurowe.
  8. Doprawiamy kucharkiem i 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.
  9. Dusimy do miękkości.
  10. Na połowie gorącego, świeżo upieczonego placka ziemniaczanego wykładamy nasz gulasz i przykrywamy drugą połową placka. 
  11. Dla uzupełnienia wierzch placka polewamy lekko śmietaną.
  12. Podajemy z zestawem surówek.

Naprawdę polecam spróbować i życzę smacznego

1 komentarz:

  1. Nałowiłam od Ciebie extra przepisów obiadowych. Dziękuję bardzo i zabieram sie do roboty od jutra. To potrawy mojego dzieciństwa z kuchni mamy,babci i mojej tez trochę. Ważne,że są podane proporcje składników. Pozdrawiam smacznie.

    OdpowiedzUsuń