MASA BUDYNIOWA
Składniki:
- 500 ml. mleka
- 2 budynie
- 5 łyżek cukru
- 1 margaryna Palma
Z 1/2 l.mleka odlać pół szklanki i rozrobić w niej budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia po czym utrzeć go z margaryną. Masa budyniowa gotowa:)
CIASTO
Składniki:
- 3,5 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek śmietany
- 2 jajka
- 3 łyż. cukru
- 1/2 kostki margaryny ( może być najtańsza)
- 2 łyżeczki sody
Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta, które składa się z trzech blatów - podstawa, środek oraz wierzch. No to zaczynamy!
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy z nich ciasto.
- Ciasto dzielimy na trzy w miarę równe części.
- Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki, w której będziemy je piec.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
- Wykładamy formę ciastem i pieczemy dwa blaty po 15 min. każdy.
- Na trzeci blat wykładamy warstwę orzechów karmelizowanych ( przepis poniżej) i ten blat pieczemy nieco dłużej niż pozostałe, ok 20 min.
Składniki:
- 250 gr. orzechów włoskich
- 1/2 kostki margaryny ( tej pozostałej z ciasta)
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem.
- Dodajemy posiekane nożem orzechy ( ja użyłam blendera).
- Chwilę gotujemy po czym odstawiamy do ostygnięcia.
MASA KAJERMAKOWA
Masę kajermakową gotową kupujemy w sklepie, ale równie dobrze można sobie ją darować, ciasto
i tak będzie pycha. Ja jednak pozwoliłam sobie na ten mały luksus :) w postaci tej masy.
Przygotowanie jej do użycia jest banalne, po prostu podgrzewamy ją w rondelku i tyle.
SKŁADAMY CIASTO W CAŁOŚĆ:
Skoro wszystkie części ciasta orzechowego mamy już przygotowane możemy teraz skomponować
z nich nasz deser.
Więc tak - z jednego blatu ciasta robimy podstawę, którą smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugim blatem. Ten z kolei smarujemy masą kajermakową i nakrywamy go blatem z karmelizowanymi orzechami. Teraz czas tylko pozwolić naszemu orzechowcowi zmięknąć, dlatego dobrze włożyć go na jakiś czas do lodówki. Ja to ciasto przygotowuję zawsze dzień przed planowanymi gośćmi.
Ps. Orzechowca można również polać polewą czekoladową robiąć na warstwie orzechowej tzw " esy floresy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz