Dziś w mojej ofercie tradycyjna polska potrawa... Uwielbiam!
- 3 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2/3 szkl. ciepłej wody
- 1 kg kapusty kiszonej
- ok. 1/2 mięsa mielonego wieprzowego
- sól, pieprz
- 10 dkg. słoniny
Sposób przygotowani:
Najpierw przygotowujemy farsz. Kiedy ten będzie nam stygł wówczas możemy zabrać się za ciasto.
- Kapustę płukamy w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, po czym gotujemy aż będzie miękka.
- Kapustę siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Na patelni wytapiamy skwarki z części słoniny
- Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy wytopione skwarki wraz z tłuszczem oraz kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, lub odrobiną vegety.
- Odstawiamy nasz farsz do przestudzenia.
- Z mąki, jajek soli oraz wody wyrabiamy ciasto.
- Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Nie może kleić się do dłoni.
- Takie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką, by się nie kleiło i wycinamy krążki.
- Na wycięte krążki nakładamy łyżką farsz i sklejamy.
- W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy pierogi.
- Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze chwilę i łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz.
- Polewamy skwarkami wytopionymi z reszty słoniny.
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz