środa, 26 sierpnia 2015

PIEROGI Z MIĘSEM


Dziś w mojej ofercie tradycyjna polska potrawa... Uwielbiam!



Składniki:
  1. 3 szkl. mąki pszennej
  2. szczypta soli
  3. 2 jajka
  4. 2/3 szkl. ciepłej wody
  5. 1 kg kapusty kiszonej
  6. ok. 1/2 mięsa mielonego wieprzowego 
  7. sól, pieprz
  8. 10 dkg. słoniny
Sposób przygotowani:

Najpierw przygotowujemy farsz. Kiedy ten będzie nam stygł wówczas możemy zabrać się za ciasto.
  1. Kapustę płukamy w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, po czym gotujemy aż będzie miękka.
  2. Kapustę siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  3. Na patelni wytapiamy skwarki z części słoniny
  4. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy wytopione skwarki wraz z tłuszczem oraz kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, lub odrobiną  vegety.
  5. Odstawiamy nasz farsz do przestudzenia.
  6. Z mąki, jajek soli oraz wody wyrabiamy ciasto. 
  7. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Nie może kleić się do dłoni.
  8. Takie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypując mąką, by się nie kleiło i wycinamy krążki.
  9. Na wycięte krążki nakładamy łyżką farsz i sklejamy.
  10. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. 
  11. Kiedy wypłyną na wierzch  gotujemy jeszcze chwilę i łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz. 
  12. Polewamy skwarkami wytopionymi z reszty słoniny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz