Składnki:
- 2 szkl. mąki
- ok. 1,5 szkl wody mineralnej gazowanej
- ok. 1,5 szkl. mleka
- 2 jajka (do ciasta naleśnikowego)
- odrobina soli
- kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg mięsa mielonego
- bułka tarta
- 2 jajka ( do obtoczenia krokietów)
Sposób przygotowania naleśników:
Jajka ucieramy z solą i dodajemy mąkę, mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, aby ciasto było gładkie i miało właściwą konsystencję ( gdy podniesiemy łyżkę pionowo, ciasto musi spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, albo masła klarowanego i smażymy naleśniki.
Sposób przygotowania farszu:
- Kapustę płukamy w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, po czym gotujemy aż będzie miękka.
- Kapustę siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Na patelni wytapiamy skwarki z części słoniny.
- Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy wytopione skwarki wraz z tłuszczem oraz kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, lub odrobiną vegety.
- Farsz wykładamy łyżką na usmażony wcześniej naleśnik, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Można również zrobić krokiety z grzybami. Farsz wykonuje się w ten sam sposób, zastępując mięso gotowanymi grzybami pokrojonymi w drobną kostkę, lub przepuszczonymi przez maszynkę do mięsa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz