piątek, 25 września 2015

KROKIETY

Krokiety to nic innego jak zwykły naleśnik ( tyle, że bez dodatku cukru) z farszem jak do pierogów, zapieczone w jajku i bułce tartej. Bardzo dobrze smakują jako przekąska, ale również są fantastyczne jako dodatek do barszczu czerwonego. Wykonanie zajmuje  zaledwie kilka minut, a podjadać można cały dzień:) Z tych proporcji wychodzi kilkanaście krokietów.


Składnki:
  • 2 szkl. mąki
  • ok. 1,5 szkl wody mineralnej gazowanej
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 2 jajka (do ciasta naleśnikowego)
  • odrobina soli
  •  kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • bułka tarta 
  • 2 jajka ( do obtoczenia krokietów)

Sposób przygotowania naleśników:
Jajka ucieramy z solą i  dodajemy mąkę, mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, aby ciasto było gładkie i miało właściwą konsystencję ( gdy podniesiemy łyżkę pionowo, ciasto musi spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, albo masła klarowanego i smażymy naleśniki.

Sposób przygotowania farszu:
  1. Kapustę płukamy w wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, po czym gotujemy aż będzie miękka.
  2. Kapustę siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  3. Na patelni wytapiamy skwarki z części słoniny.
  4. Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy wytopione skwarki wraz z tłuszczem oraz kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, lub odrobiną  vegety.
  5. Farsz wykładamy łyżką na usmażony wcześniej naleśnik, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Można również zrobić krokiety z grzybami. Farsz wykonuje się  w ten sam sposób, zastępując mięso gotowanymi grzybami pokrojonymi w drobną kostkę, lub przepuszczonymi przez maszynkę do mięsa.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz