piątek, 25 września 2015

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Gołąbki bez zawijania to świetna alternatywa dla zapracowanych  fascynatów gołąbków tradycyjnych. Zajmują o wiele mniej czasu, a w smaku bardzo przypominają te zawijane w liść kapusty.
Moje dzieciaki uwielbiają ten przysmak, dlatego gości on na moim stole nie rzadko. Polecam więc go  i wam moi drodzy. Zaczynamy!

Składniki:
  • 1/2 kg. mięsa mielonego ( jakiegokolwiek) 
  • 1/2 główki małej kapusty ( może być pekińska)
  • 2 woreczki białego ryżu ( albo 1 szklanka sypkiego)
  • 1/3 szkl. kaszy manny
  • 1 jajko
  • przyprawy: pieprz, sól,kucharek, majeranek.
  • bułka tarta
Sos pomidorowy:
  • 2 l. bulionu
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka magii
  • 2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
  1. Ryż gotujemy na półtwardo, przelewamy zimną wodą i odstawimy do odsączenia ( żeby był jak najsuchszy).
  2. Kapustę kroimy możliwie najdrobniej.
  3. Łączymy ze sobą ryż, kapustę, mięso, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy niewielkie kotleciki które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na patelni.
  5. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym,dodajemy przyprawy i zalewamy nim wcześniej przygotowane gołąbki.
  6. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 min. 
  7. Pod koniec gotowania   zdejmujemy pokrywkę aby sos odparował wodę i tym samym zgęstniał.
  8. Zaprawiamy 2 łyżkami śmietany. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Tak przygotowane szybkie gołąbki możemy podawać z ziemniaczkami bądź białym ryżem.

Jeżeli ktoś nie przepada za sosem pomidorowym z powodzeniem może zrobić sos koperkowy. Wystarczy, że koncentrat pomidorowy zastąpi posiekanym pęczkiem koperku i zwiększy nieco ilość śmietany.

Jeszcze jedna uwaga. - gdyby komuś sos wydawał się zbyt rzadki, wówczas można go zagęścić łyżką mąki pszennej rozrobionej w odrobinie zimnej wody.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz