Moje dzieciaki uwielbiają ten przysmak, dlatego gości on na moim stole nie rzadko. Polecam więc go i wam moi drodzy. Zaczynamy!
Składniki:
- 1/2 kg. mięsa mielonego ( jakiegokolwiek)
- 1/2 główki małej kapusty ( może być pekińska)
- 2 woreczki białego ryżu ( albo 1 szklanka sypkiego)
- 1/3 szkl. kaszy manny
- 1 jajko
- przyprawy: pieprz, sól,kucharek, majeranek.
- bułka tarta
Sos pomidorowy:
- 2 l. bulionu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kucharka
- 1 łyżeczka magii
- 2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy na półtwardo, przelewamy zimną wodą i odstawimy do odsączenia ( żeby był jak najsuchszy).
- Kapustę kroimy możliwie najdrobniej.
- Łączymy ze sobą ryż, kapustę, mięso, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Formujemy niewielkie kotleciki które obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na patelni.
- Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym,dodajemy przyprawy i zalewamy nim wcześniej przygotowane gołąbki.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30 min.
- Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę aby sos odparował wodę i tym samym zgęstniał.
- Zaprawiamy 2 łyżkami śmietany. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Tak przygotowane szybkie gołąbki możemy podawać z ziemniaczkami bądź białym ryżem.
Jeżeli ktoś nie przepada za sosem pomidorowym z powodzeniem może zrobić sos koperkowy. Wystarczy, że koncentrat pomidorowy zastąpi posiekanym pęczkiem koperku i zwiększy nieco ilość śmietany.
Jeszcze jedna uwaga. - gdyby komuś sos wydawał się zbyt rzadki, wówczas można go zagęścić łyżką mąki pszennej rozrobionej w odrobinie zimnej wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz