Ja do jej przygotowania użyłam wyłącznie warzyw z mojego przydomowego ogródka.
Składniki:
- bulion rosołowy
- kilka marchewek
- kilka młodych ziemniaków
- 3 małe pomidory
- 1/2 szkl. zielonego groszku
- 3 średnie buraki czerwone wraz z liśćmi (tzw. botwinka)
- garść zszatkowanej białej kapusty
- 1/2 małej cukinii
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, vegeta
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka konc. pomidorowego
Sposób przygotowania:
Marchew, ziemniaki oraz cukinię pokroić w kostkę (z cukinii uprzednio usunąć z środka miąższ), wrzucić do bulionu, dodać również pokrojone wraz z liśćmi buraki oraz pomidory także pokrojone w kostkę (z pomidorów zdjąć skórkę). Warzywa gotować do miękkości ok. 40-45 minut. Po tym czasie dodać kapustę i groszek oraz natkę pietruszki i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku przyprawami i zaprawić śmietaną oraz łyżeczką koncentratu pomidorowego. Na koniec zmiksować zupę blenderem i gotowe!
Naszą zupę można podawać na gorąco lub schłodzono z dodatkiem słodkiej śmietany.
Świetne danie na trwające upały. Smacznego :) !

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz