czwartek, 6 sierpnia 2015

ZUPA - KREM WARZYWNY

Zupa - krem warzywny to świetny sposób na przemycenie warzyw do jadłospisu naszych dzieci. Pewnie każda mama w mniejszym lub w większym stopniu musi zmagać się z niechęcią maluchów do tego co zdrowe. Krem warzywny jest delikatną i bardzo smaczną zupą, a do tego bardzo zdrową. Ponadto jej estetyka sprawia, że nie wygląda ona na zwykłą domową zupę.
 Ja do jej przygotowania użyłam wyłącznie warzyw z mojego przydomowego ogródka.


Składniki:

  • bulion rosołowy
  • kilka marchewek
  • kilka młodych ziemniaków
  • 3 małe pomidory
  • 1/2 szkl. zielonego groszku
  • 3 średnie buraki czerwone wraz z liśćmi (tzw. botwinka)
  • garść zszatkowanej białej kapusty
  • 1/2 małej cukinii
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, vegeta
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka konc. pomidorowego
Sposób przygotowania:

Marchew, ziemniaki oraz cukinię pokroić w kostkę (z cukinii uprzednio usunąć z środka miąższ), wrzucić do bulionu, dodać również pokrojone wraz z liśćmi buraki oraz pomidory także pokrojone w kostkę (z pomidorów zdjąć skórkę). Warzywa gotować do miękkości ok. 40-45 minut. Po tym czasie dodać kapustę i groszek oraz natkę pietruszki i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku przyprawami i zaprawić śmietaną oraz łyżeczką koncentratu pomidorowego. Na koniec zmiksować zupę blenderem i gotowe!  
 Naszą zupę można podawać na gorąco lub schłodzono z dodatkiem słodkiej śmietany.
Świetne danie na trwające upały. Smacznego :) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz